Според ново проучване учени са открили повтарящ се радиосигнал от

...
Според ново проучване учени са открили повтарящ се радиосигнал от
Коментари Харесай

Астрономи откриха екзопланета, която излъчва повтарящи се радиосигнали

Според ново изследване учени са разкрили повтарящ се радиосигнал от близка звездна система, който демонстрира съществуването на магнитно поле към една от планетите с размерите на Земята. За това оповестяват от Nature Astronomy.

Магнитното поле на Земята играе сериозна роля за оцеляването на съвсем всички форми на живот. Той пази повърхността на планетата от нездравословната слънчева радиация и ще помогне за поддържането на постоянна атмосфера, която зарежда нашата биосфера. Поради тази причина учените считат, че извънземен живот, в случай че съществува, може също да зависи от съществуването на мощни магнитни полета към екзопланети – светове, обикалящи към други звезди.

Учените преди този момент са следили по какъв начин магнитните полета на великански екзопланети с размерите на Юпитер взаимодействат с техните звезди-домакин в развой, наименуван магнитно взаимоотношение звезда-планета. Екзопланетите с размерите на Земята обаче имат доста по-слаби магнитни полета от газовите колоси, което затруднява откриването на магнетизъм към скалисти планети.

Себастиан Пинеда, теоретичен помощник в Университета на Колорадо в Боулдър, и Жаклин Виладсен, помощник в университета Бъкнел, са прекарали години в търсене на тези фини признаци на магнитни полета в дребни планети. Сега тази двойка астрономи показаха невиждани доказателства за повтарящи се радио прояви, които биха могли да бъдат свързани с магнитното поле на екзопланетата с размерите на Земята YZ Ceti b, ситуирана единствено на 12 светлинни години от нашата слънчева система.

YZ Ceti b обикаля в орбита единствено за два дни, което значи, че е прекомерно покрай звездата си, с цел да стартира живот, само че тази ултра-къса година също

" го прави неповторим обещаващ образец за проучване на магнитните взаимоотношения на звезди и планети “, съгласно изследване, оповестено в понеделник в списание Nature Astronomy.

Пинеда и Виладсен концентрираха проучванията си върху дребни планети с къс интервал, защото магнитният им автограф може да бъде видим заради близостта им до звездите. Тъй като тези планети се движат по своите орбити, всяко магнитно поле, което те могат да имат, може да взаимодейства с магнитното поле на звездата, създавайки модел на радиоизригвания от звездата, които евентуално могат да бъдат следени на Земята.

Изследователите считат, че може да са разкрили тъкмо такива прояви, идващи от системата Cetan YZ, само че предизвестяват, че това към момента не е несъмнено. Възможно е сигналите да са разследване от нормалната радиоактивност на звездата YZ Ceti. Тази звезда е постепенно въртящо се алено джудже и нейното лъчение може да няма нищо общо с планетите в системата.

" Все още има прекалено много незнайни в тази система, само че бих споделил, че демонстрираме капацитета на радиоданните и магнитните взаимоотношения сред звезди и планети, което може да докара до премерване на силата на магнитното поле на екзопланети с размерите на Земята “, Пинеда споделих.

Ако това в действителност се окаже първото изобретение на магнитни взаимоотношения сред звезда и екзопланета с размерите на Земята, това може да помогне на учените да търсят обитаеми светове, ситуирани покрай други звезди. Вярно е, че търсенето на магнитни подписи към скалисти светове в обитаемите зони на техните звезди, където има огромна възможност за битие на течна вода и живот, ще бъде мъчно, защото орбитите на тези планети са доста по-големи. Такова разстояние от звездите може да бъде преимущество за всички извънземни, само че също по този начин прави магнитните взаимоотношения сред звезди и планети доста по-слаби - дотолкоз, че някои от тях може въобще да не бъдат открити.

Въпреки това, новото изследване предлага евентуален образец за това какви сигнали могат да се чакат от система, съдържаща магнитно екранирана планета, сходна по мярка на Земята.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР