Според новите европейски правила за етикирането на храните алергените трябва

...
Според новите европейски правила за етикирането на храните алергените трябва
Коментари Харесай

Новите правила при етикирането на храните

Според новите европейски правила за етикирането на храните алергените би трябвало да бъдат написани върху пъстър декор, с шарени букви или с друг шрифт от останалата информация.

В новия закон обаче не излиза наяве дали е належащо рисковите субстанции да бъдат изписвани в менютата на заведенията или би трябвало да се постави табло с нужната информация на задоволително видно място. Това са и аргументите притежателите на заведения да не знаят какво да създадат.

Големината на буквите, с които ще бъдат изписвани алергените, би трябвало да бъде най-малко 1.2 мм. В случай че опаковката е по-малко от 80 кв.см, височината на буквите не може да бъде по-малка от 0.9 мм.

При повърхнина на опаковката 10 кв.см условието е потребителите да бъдат осведомени единствено за някои данни. Това са наименованието на продукта, съставките, които биха могли да провокират алергии, чистото количество на стоката и срокът ѝ на валидност.

В новите правила ясно е посочено, че при неспазването им производителят ще носи отговорност. Напоследък доста постоянно комерсиалните вериги оферират разнообразни типове артикули под лични марки – по този начин наречените бели марки. Много постоянно върху техните етикети няма никаква информация кой е производител.

За всевъзможни несъответствия върху етикета, отговорност ще носят от магазините, без значение от това, че производителят е различен. Ново е и условието да се дава информация за произхода на храните.

 Пилешко

На този стадий сходни условия има единствено за говеждото и телешко месо, само че от 1 април 2015 годин такава информация ще би трябвало да се дава и за другите типове меса – овче, козе, пилешко и свинско месо.

Промени ще има и при продаването на храна по интернет – срокът на валидност на поръчката, която прави клиентът, би трябвало да се заяви, преди договорът да бъде осъществен. На този стадий от Брюксел не са взели решение по какъв метод ще се изписват трансмазнините на етикетите на храните.

Ако се потвърди, че тези мазнини са нездравословни, страната ни ще поддържа възбраната за тяхното потребление при производството на храни. От Българската организация по сигурност на храните декларират, че ще дадат известно време на производителите, преди да стартират да постановат санкции.

Професор Пламен Моллов, който е шеф на организацията, споделя, че ще се вършат инспекции, свързани с новите условия, само че е обикновено да се даде някакво време на производителите. Той изяснява, че този интервал ще бъде към два – три месеца, в които няма да се постановат актове и санкции на нарушителите, а ще се пишат единствено наставления.

Професор Моллов е уверен, че този интервал е изцяло задоволителен компромис от страна на Българската организация по сигурност на храните. Новите условия за етикирането на стоките влязоха в действие в края на предходната седмица.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР