Според нов доклад за бъдещето на глобалното предлагане на риба,

...
Според нов доклад за бъдещето на глобалното предлагане на риба,
Коментари Харесай

Несигурно бъдеще очаква милиони хора, зависещи от рибата като източник на протеин

Според нов отчет за бъдещето на световното предложение на риба, показан в сряда от WWF, до 2050 година милиони хора от разрастващите се страни може да не са в положение да си разрешат риба, която съставлява главен източник на храна и протеин.
 
Докладът „ На лов на риба за протеини – по какъв начин морският лов на риба ще се отрази на международната продоволствена сигурност до 2050 година “, направен от учените от Университета в Кил (Германия) по поръчка на WWF, проучва какъв брой морска и океанска риба ще може да бъде уловена по резистентен метод до 2050 година Налага се изводът, че доста хора, живеещи в беднотия, ще предпочетат да изнасят рибата, в сравнение с да я употребяват, и няма да могат съответно да набират различни източници на протеин.
 
Рибата е скъпа храна, значим източник на протеини. За към три милиарда души тя е основен източник на протеини, съобщи Веселина Кавръкова, която показа отчета в предаването  Тази заран  на bTV.
 
Световната здравна организация е пресметнала, че нужното количество риба на човек на година е към 11 – 12 кг. Има наклонност обаче богатите, развити страни да употребяват доста повече от това, уточни тя.
  
Добрата вест е, че в случай че интернационалната общественост направи обилни усъвършенствания в  ръководството на риболова и в опазването на морските и океански местообитания, океаните ще могат да доставят света с задоволително риба през идващите няколко десетилетия. Лошата вест е, че при всички предвиждани сюжети, рибата най-вероятно няма да попадне в чиниите на тези, които се нуждаят от нея, с цел да оцелеят.
 
Консумацията на риба в така наречен „ Глобален север “ има все по-значително влияние върху изискванията на живот на хората в разрастващите се страни, които зависят значително от рибата.
 
Развиващите се страни към този момент играят съществена роля в снабдяването на международния пазар с риба. Около 61% от  всичкия  експорт на риба идват от страни от така наречен „ Глобален юг “. В същото време, зависимостта им от морска и океанска риба като главен източник на храна и протеин, е доста по-висока, в сравнение с в развитите страни.
 
Според прогнозите на учените, възходящото търсене на риба в международен мащаб може да бъде посрещнато единствено в случай че ръководството на риболова се усъвършенства доста.
 
Населението на света непрестанно се усилва, също както и потребността от риба. Да се окажат с по-малко риба за улавяне, би било пагубно за 800-те милиона души, които зависят от нея като главен източник на храна и приходи “, показват от WWF.
 
Тъй като Организацията на обединените народи (ООН) има за цел унищожаване на глада до 2030 година, WWF се обръща към вземащите решения с настояването да се даде приоритет на подобряването на ръководството на рибарството, като основна част от проекта за деяние за подсигуряването на скъпите морски запаси за бъдещите генерации.
 
На доста равнища, Европейски Съюз е отпред на международните старания за възстановяване на ръководството на рибарството и битката с противозаконния лов на риба. WWF приканва европейските водачи да усилят напъните си в тази тенденция.
 
Природозащитната организация предизвиква европейските консуматори да купуват устойчива морска храна, в сходство с рекомендациите на наръчника на WWF – Рибен буквар 2.0 (достъпен на http://riba.wwf.bg/), и да одобряват рибата като деликатес, а не като ежедневна храна.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР