Според нов доклад, публикуван от Центъра за контрол и превенция

...
Според нов доклад, публикуван от Центъра за контрол и превенция
Коментари Харесай

Случаите на проказа се увеличавт във Флорида и никой не знае защо

Според нов отчет, оповестен от Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати (CDC), проказата се завръща изненадващо (и изцяло нежелано) във Флорида. Още по-лошото е, че новият отчет допуска, че инфекциозното заболяване може да се трансформира в ендемично в слънчевия щат, което значи, че то ще остане там. 

Cases of leprosy are rising in Florida, according to a new analysis published in the CDC's Emerging Infectious Diseases journal.
— ABC News (@ABC)
В отчета за случая се показва, че през 2020 година в Съединени американски щати са регистрирани 159 случая на проказа, като Флорида е щатът с най-вече регистрирани случаи. На Централна Флорида се падат 81% от случаите в щата и съвсем една пета от тези случаи, докладвани на национално равнище.

От проказата се опасяват още от древен времена. Известна още като болест на Хансен, тя е продължителна зараза, породена от бактерията Mycobacterium leprae или Mycobacterium lepromatosis, която може да докара до увреждане на нервите, дихателните пътища, кожата и очите. Типичните признаци включват обезцветени сектори от кожата, необикновени израстъци по кожата, язви по стъпалата на краката, безболезнено отичане на лицето, изтръпване и евентуална парализа.

Увреждането на нервите е изключително стеснителен детайл на болестта, защото води до липса на дарба за чувство на болежка, което разрешава увреждането и инфекцията на части от тялото да останат незабелязани. Понякога се постанова ампутация на повредените крака, макар че в днешно време това се случва относително рядко с помощта на ранното разкриване и лекуване.

Central Florida reported among the highest rates of leprosy in the US, according to a research letter published in the journal Emerging Infectious Diseases. The region accounted for 81% of cases in Florida and nearly 1 out of 5 leprosy cases nationwide.
— CNN (@CNN)
В предишното болестта е било рядко срещано в Съединени американски щати. Ако въпреки всичко са се появили такива случаи, те нормално са били импортирани от друга част на света, където заболяването е по-ендемична. В отчета обаче се показва, че понастоящем една трета от случаите наподобява са добити на локално равнище. Повечето случаи се появяват при хора, родени в Съединени американски щати, което е значимо, защото бавният напредък на бактерията може да значи, че тя се заразява безшумно в ранна възраст, само че се появява едвам по-късно.

" Тази информация допуска, че проказата се е трансформирала в ендемичен болестен развой във Флорида, което дава съображение за по-нататъшни проучвания на други способи за автохтонно предаване ", се споделя в отчета.

Авторите на отчета споделят, че са озадачени от източника на инфекциите. В по-широк проект учените са относително несигурни по какъв начин за се популяризира проказата. Смята се, че за заразяването с заболяването е нужен нескончаем непосредствен контакт с нелекуван случай на проказа, може би в продължение на доста месеци.

Един от обвинените за неотдавнашната вълна от случаи във Флорида е животно. В отчета за случая се отбелязва, че доста случаи са следени измежду хора, които прекарват доста време на открито, което допуска, че те влизат в контакт с патогена посредством излагане на естествената среда. 

Leprosy could be endemic in the US state of Florida, a new report has found
— Sky News (@SkyNews)
Странно е, че броненосците са известни като преносители на бактерията в някои елементи на Южна Флорида, което в допълнение поддържа тази концепция. При все това проказата се усилва и в други елементи на Съединени американски щати, където броненосците не живеят естествено. 

Добрата вест е, че към 95 % от хората имат натурален имунитет против проказата. Тя също по този начин е лечима, в случай че бъде хваната в точния момент. Обикновено на пациентите се дава композиция от антибиотици, които би трябвало да се одобряват постоянно в продължение на няколко години. 

Въпреки това това няма да е огромна разтуха за малцинството от хора, които могат да заловен това неприятно заболяване. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР