Според нов доклад повече от половината от населението на света

...
Според нов доклад повече от половината от населението на света
Коментари Харесай

Над половината от населението на света ще страда от затлъстяване до 2035 г.

Според нов отчет повече от половината от популацията на света ще бъде с наднормено тегло или затлъстяване до 2035 година, в случай че не се вземат обилни ограничения. Атласът за 2023 година на основаната в Италия Световна федерация за битка със затлъстяването пресмята, че 51% от популацията на света, т.е. повече от 4 милиарда души, ще бъдат със затлъстяване или наднормено тегло през идващите 12 години. Според отчета процентът на затлъстяване се усилва бързо, изключително измежду децата и в страните с ниски приходи.

Данните са ''ясно предупреждение'' съгласно Луиз Баур, президент на Световната федерация за битка със затлъстяването, която съобщи, че политиците би трябвало да работят неотложно, с цел да предотвратят утежняването на обстановката. " Особено обезпокоително е да се види, че процентът на затлъстяване нараства най-бързо измежду децата и юношите ", сподели тя в изказване. " Правителствата и вземащите решения по целия свят би трябвало да създадат всичко допустимо, с цел да избегнат прехвърлянето на здравните, обществените и икономическите разноски върху по-младото потомство ", сподели тя.

Според отчета затлъстяването при децата може да се усили повече от два пъти спрямо 2020 година и до 2035 година да доближи 208 милиона момчета и 175 милиона девойки.

Според федерацията разноските за обществото са обилни вследствие на здравните проблеми, свързани със затлъстяването: повече от 4 трилиона $ годишно до 2035 година, което се равнява на 3% от международния Брутният вътрешен продукт.

Авторите на отчета обаче обявиха, че не упрекват обособените хора, а насочат апел за разбор на обществените, екологичните и биологичните фактори, които благоприятстват това събитие.

В отчета се употребява показателят на телесната маса (ИТМ), който съставлява съотношението сред тежестта (килограми) и квадрата на височината в метри. Според Световната здравна организация (СЗО) показател на телесна маса над 25 значи наднормено тегло, а над 30 - затлъстяване. През 2020 година 2,6 милиарда души попадат в тези категории, което се равнява на 38% от популацията на света.

В отчета се заключава също по този начин, че съвсем всички страни, в които се чака да има най-голямо нарастване на затлъстяването през идващите години, са страни с ниски и междинни приходи в Азия и Африка.

Данните от отчета ще бъдат показани на лицата, вземащи решения в Организация на обединените нации, и на държавите-членки през идната седмица.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР