Според неотдавнашна оценка на McKinsey банките в световен мащаб са

...
Според неотдавнашна оценка на McKinsey банките в световен мащаб са
Коментари Харесай

Печалбите на банките надхвърлиха $280 милиарда

Според неотдавнашна оценка на McKinsey банките в международен мащаб са осъществили най-високите си облаги от десетилетие насам.

Според информацията  този скок, възлизащ на към $280 милиарда за промишлеността, се дължи на повишението на лихвените проценти, което разшири чистите лихвени маржове и усили приходите от заеми и ипотеки.

В Съединените щати се наблюдаваше доста нарастване от 500 базисни пункта, което способства за този напредък. Възвръщаемостта на личния капитал (ROE) набъбна до 12% през 2022 година и се чака да доближи 13% през 2023 година, което е удивително нарастване по отношение на междинните 9% от 2010 година насам.

Нетният приход на банковата промишленост ескалира от почти $1 трилион през 2021 година до $1.3 трилион през 2022 година, като за 2023 година се чака да доближи $1.4 трилион. Това повишаване на облагата се случи макар забележителния отлив на депозити от огромните американски банки.

Източник: McKinsey

През третото тримесечие на настоящата година JPMorgan Chase, Wells Fargo и Citigroup дружно изгубиха $84.5 милиарда депозити, до момента в който Bank of America, Morgan Stanley и BNY Mellon означиха овакантяване на $44.35 милиарда.

McKinsey разпознава четири авторитетни световни трендове, които оформят бъдещето на финансовите институции. Първо, налице е смяна в макроикономическия пейзаж с нараснали лихвени проценти и инфлация в международен мащаб, което евентуално алармира за нова икономическа епоха.

Второ, явен е бързият софтуерен прогрес и нарасналото търсене на софтуерно насочени прекарвания, като генеративният изкуствен интелект е подготвен да увеличи продуктивността и да понижи оперативните разноски.

Трето, държавните управления ускоряват регулаторния надзор върху неконвенционалните финансови субекти в отговор на зараждащите опасности и технологии.

И най-после, систематичният риск се развива заради възходящото геополитическо напрежение, което води до нараснала волатилност и ограничавания върху търговията и вложенията в действителната стопанска система.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР