Крипто Хакерите може би ще имат доходоносна година през 2024

...
Крипто Хакерите може би ще имат доходоносна година през 2024
Коментари Харесай

Ръст на крипто хаковете от началото на годината

Крипто Хакерите може би ще имат доходоносна година през 2024 година, която може да надмине достиженията им от 2023 година

През първото тримесечие на 2024 година хакери са откраднали цифрови активи на стойност $542.7 милиона, което бележи 42% нарастване в съпоставяне със същия интервал на 2023 година

Основната причина за този скок е непрекъснатата еволюция на тактиките за хакерските офанзиви, ориентирани към по-прости уязвимости, съгласно Мриганка Патнаик, съосновател и основен изпълнителен шеф на платформата за крипторискове и разузнаване Merkle Science.

Фишинг офанзивите, при които хакерите имат за цел да откраднат сензитивна информация, като да вземем за пример частни ключове на крипто портфейли, стават все по-често срещани. Някои фишинг тактики, известни като измами с отравяне на адреси, подмамват вложителите да изпращат средства на фиктивни адреси, които наподобяват на законни адреси, с които са взаимодействали преди.

Въпреки че в миналото смарт договорите бяха главната цел на хакерите, по-усъвършенстваните принадлежности и практики за сигурност ги направиха по-малко уязвими. Според отчета HackHub 2024 на Merkle Science, загубите от уязвимости в смарт договорите са намалели с 92% до $179 милиона през 2023 година, в съпоставяне със зашеметяващите $2.6 милиарда през 2022 година

Намаляването на експлойтите на смарт контракти се дължи на усъвършенстваните принадлежности за сигурност, които разпознават и отстраняват уязвимостите, преди да могат да бъдат експлоатирани, както и на това, че хакерите търсят по-лесни цели, които изискват по-малко механически знания, като да вземем за пример кражбата на частни ключове.

Значителното повишаване на цените на криптовалутите от началото на годината направи крипто пространството по-примамливо за хакерите. По данни на CoinMarketCap общата пазарна капитализация на всички криптовалути се е повишила с 54% от началото на годината (YTD).

Само през май 2024 година цифрови активи на стойност над $574 милиона са били изгубени в 30 обособени крипто хака, което съставлява 666% нарастване по отношение на предходния месец, съгласно обява от 1 юни от PeckShield на X.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР