Според неотдавнашен доклад Белгия е на първо място в Европа

...
Според неотдавнашен доклад Белгия е на първо място в Европа
Коментари Харесай

Белгия - първа в ЕС по токсични пестициди в плодовете и зеленчуците

Според скорошен отчет Белгия е преди всичко в Европа по % на плодове и зеленчуци, нечисти с токсични пестициди, свързани с редица хронични болести, оповестява The Brussels Times.

Според отчета на Европейската мрежа за деяние във връзка с пестицидите (Pesticide Action Network Europe - PAN) измежду всички страни, за които са оценени данни, Белгия най-често създава нечисти плодове и зеленчуци - най-токсични пестициди са открити в 34% от пробите в страната - следвана от Ирландия (26%), Франция (22%), Италия (21%) и Германия (20%).

"Драматичното нарастване на рисковите пестициди, открити в плодовете и зеленчуците, продавани в Европа, е доказателство, че държавните управления не извършват законовите си отговорности ", се показва в отчета, представен от БГНЕС.

В Белгия са създадени круши с най-високо равнище на пестициди, за които държавното управление би трябвало да търси по-устойчиви и удобни други възможности. Белгия се подрежда на второ място и във връзка с производството на марули с най-високо равнище на такива отрови.

Анализираната категория пестициди е "единствената най-опасна и най-силно контролирана категория пестициди ". Те се свързват с редица хронични болести, като рак, сърдечносъдови проблеми и диабет, само че могат да бъдат и мощно токсични за околната среда, отравяйки реките и други скъпи екосистеми.

Освен че преглежда % на нечистите плодове, PAN също по този начин изследва дали използването на токсични пестициди е намаляла през последните години, както твърди Европейската комисия, която съобщи, че през 2019 година е имало 12% понижение, спрямо 2015- 2017 година

Съгласно тактиката на Европейски Съюз "От фермата до вилицата " за 2020 година използването на тази категория най-опасни пестициди в Европейски Съюз би трябвало да бъде понижена на половина до 2030 година В отчета на PAN обаче се установи, че Европейски Съюз се отдалечава от ден на ден от тази цел, вместо да се приближава до нейното реализиране.

"Този отчет, който дава доказателства за броя на пестицидите, които фактически попадат в храните, употребявани всекидневно от огромното болшинство европейски консуматори, е изрично опровергаване на това изказване: през 2019 година делът на плодовете и зеленчуците, нечисти с най-опасните пестициди, се е нараснал с 8.8%, спрямо 2015-2017 година "

PAN добавя, че отчетът ѝ разкрива и "пълния неуспех на държавите-членки и Европейската комисия в използването на регламента на Европейски Съюз и отбраната на потребителите ".

PAN преглежда броя на пестицидите, които фактически попадат в храните, употребявани всекидневно от огромна част от европейските консуматори. PAN акцентира, че комисията би трябвало да вземе насериозно констатациите и да изследва индикатори, които могат да отразяват по-добре използването на пестициди, както и да одобри политика за нулеви останки в храните.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР