Според него руската компания може да даде по-добра оферта, само

...
Според него руската компания може да даде по-добра оферта, само
Коментари Харесай

Методи Андреев пред Фрог: Служебното правителство ни бута хем да изядем боя, хем да изядем солта, но и да ...

Според него съветската компания може да даде по-добра оферта, единствено и единствено България да остане още дълго време подвластна от съветския газ.

 

„ Малко хора в България знаят, че Планът за възобновяване и развиване на ГЕРБ предвиждаше всички въглищни електроцентрали да преминат на газ и той да е от „ Газпром “. Тогава картинката щеше да бъде следната: АЕЦ – подвластен от съветското гориво, въглищните централи стават газови когенерации – подвластен от „ Газпром “. Като прибавим и „ Лукойл “, България тотално завършва със своята самостоятелност, няма значение, че сме в НАТО и Европейски Съюз. Това беше подлият проект. Сега ГЕРБ толкоз доста скачат, тъй като знаят какви са ги правили и желаят малко да компенсират “, разкри Андреев.

 

Какво още разяснява той, четете в цялото изявление:

 

Служебният кабинет разгласи, че ще се върви към договаряния по сегашния контракт с „ Газпром “. Вие какво смятате за този завой?

 

Не е добре това, което служебното държавно управление сътвори на бърза ръка. Обвиняват „ Продължаваме Промяната “, че и по тяхно време се взимало съветски газ, само че посредством медиатори. Не мога да кажа дали това е било по този начин, още повече - това го настояват лица от ГЕРБ, които трансфораха страната в „ задунайска губерния “. При Борисов и неговото ръководство, с изключение на „ Газпром “, друга опция нямаше. Така че по този въпрос те не могат да ми бъдат ментори, нито могат да бъдат хора, на които да имам вяра.

 

Да се абстрахираме какво е отношението на света към Русия откакто вероломно атакува Украйна. „ Газпром “ не е комерсиална организация, както си показват хората в България. „ Газпром “ е корпорация, която обслужва политиката на Руската федерация, т.е. това е едно от хибридните оръжия, които Кремъл употребява за завладяване на територии и за покоряване на други страни. Защо споделям „ хибридно оръжие “? Защото оръжието нормално нанася провали върху инфраструктурата, убива хора, а „ Газпром “ не нанася тежки провали върху инфраструктурата, не убива хора, само че завладява страни, прави ги подвластни, основава политическо напрежение в слабите точки, разделя обществото по разнообразни политически линии. Например в България, обществото сега не е разграничено толкоз във връзка с други значими за нас въпроси, колкото по въпроса дали да бъдем с Русия и да вземем газ от „ Газпром “, или не. Всъщност това е цивилизационен избор. Въпросът е дали хората желаят да живеят в Европа и развития свят, или желаят да отидат в Азия и да станат част от империята на Путин. „ Газпром “ потвърди, че не е комерсиална организация, която може на бъде прогнозируема, не може да се разчита в тежък миг на нейния търговски морал, защото тя морал няма, има политически съображения.

 

Какво демонстрира този завой към „ Газпром “?

 

Цветлин Йовчев доста вярно сподели, че не може да се стартират договаряния с „ Газпром “ по този метод - без да имаме обезпечена най-малко още една опция с изключение на тази по линия на Азербайджан. Служебното държавно управление се мъчи по всякакъв начин да ограничи другите благоприятни условия за приемане на газ. Сега започнаха да приказват, че видите ли, нямало добра шосейна мрежа към трасето на връзката сред България и Гърция, не били написани някакви табели. Тоест, тук не става дума за това дали тази връзка механически е подготвена да извършва функционалностите си, а стартират да търсят под вола теле. Служебното държавно управление, за жалост, демонстрира липса на воля във връзка с това България да откри надеждни и дълготрайни източници на газ. Имаше една доста забавна оферта от Нигерия, имаше и други предложения, само че те са се вторачили в „ Газпром “.

 

Енергийният министър Росен Христов заприказва, че при възможен арбитраж с „ Газпром “ имало възможност да загубим милиарди. Вие какво смятате за опцията от арбитраж?

 

Днес една журналистка доста добре сподели на министъра: „ Вие говорите тъкмо като по времето на Орешарски “. Тогава разправяха по какъв начин ще ни съдят, ще има арбитраж за  реакторите. Сега е същото. Даже през вчерашния ден и министърът на защитата, ни в чеп, ни в ръкав, се писа за газов специалист и сподели, че вероятно могат да ни осъдят за 1 милиарда $. Даже към този момент го е пресметнал. Служебното държавно управление по-скоро приготвя почвата, в случай че е имало някаква опция България да завоюва един арбитраж с „ Газпром “, това да не може да стане след него.

 

По-евтин ли е газът от „ Газпром “ в реалност?

 

Аз персонално се колебая „ Газпром “ да ни даде на ниска цена газ. Дори и да го направи, дълготрайната концепция ще е, че в случай че в този момент се хванем на въдицата на служебното държавно управление, а ние няма какво да вършим, „ Газпром “ в действителност ще завоюва доста. Защото ние няма да можем да вършим арбитраж откакто обновим договарянията, защото ги признаваме за надеждни сътрудници и нямаме право на искания. Другото – в случай че „ Газпром “ предяви някакви искания към нас на база на тази уговорка „ Take or pay “, тогава към този момент се усилва опцията „ Газпром “ да си прибере едни пари от нас за сметка на сякаш по-евтиния газ, който би могъл да ни пусне. Ето това ще ни излезе през носа. Служебното държавно управление ни бута към онази обстановка – хем да изядем багра, хем да изядем солта, само че и да платим жълтиците. Това ще се случи при тази политика на този кабинет и при този енергиен министър.

 

Защо въобще го вършат, нали са за два месеца на власт? След 2 октомври може би ще дойдат други, които ще желаят да трансформират „ сътвореното “.

 

Все отново на този стадий те не приказват за дълготраен контракт с „ Газпром “, а за сегашния. Обаче от ден на ден и повече стават анализаторите, които настояват, че и след следващите парламентарни избори няма да има болшинство, което да излъчи устойчиво държавно управление. Тогава е доста евентуално това служебно държавно управление или сходно на него да продължи да ръководи до идната пролет. Първата стъпка беше безкомпромисна – ясно е, ние ще бъдем единствено с „ Газпром “ – това споделя държавното управление. Българинът би трябвало да разбере какво яйце ни се пече. Ако не прояви политическа интензивност и на изборите не се излъчи устойчиво реформаторско болшинство, а се даде поредна опция на президента да прави държавно управление, не изключвам опцията, идващият длъжностен кабинет, който ще ръководи през зимата, когато изтича договорът с „ Газпром “, отново да изкара сходни матросовци като Ваня Григорова и консомолски капиталист Васил Велев. Нищо чудно същият този цирк, който наблюдавахме преди няколко дни, тогава да ни обработи за дълготраен контракт. „ Газпром “ може да даде по-добра оферта, единствено и единствено България да остане още дълго време подвластна от него. Малко хора у нас знаят, че в действителност Планът за възобновяване и развиване, както беше написан от ГЕРБ, предвиждаше всички въглищни електроцентрали да преминат на газ. Включително и Доган планираше в неговия Топлоелектрическа централа „ Варна “ да прави сходно нещо. Идеята беше този газ да е от „ Газпром “, т.е. Планът за възобновяване и развиване на ГЕРБ предвиждаше и в естественото произвеждане на електрическа енергия да станем подвластни от съветския газ. Тогава картинката щеше да бъде следната: АЕЦ- подвластен от съветското гориво, въглищните централи стават газови когенерации – подвластен от „ Газпром “. Като прибавим и „ Лукойл “, България тотално завършва със своята самостоятелност. Няма значение, че сме в НАТО и Европейски Съюз. Това беше подлият проект. Сега ГЕРБ толкоз доста скачат, тъй като знаят какви са ги правили и желаят малко да компенсират.

 

Интервю на Веселка Иванова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР