Според народните вярвания от 15 юли започват т. нар. горещници“

...
Според народните вярвания от 15 юли започват т. нар. горещници“
Коментари Харесай

Започват Горещниците - как да се предпазим от опасните температури

Според националните вярвания от 15 юли стартират така наречен „ горещници “ – трите най-горещи дни в годината, с които са свързани разнообразни ритуали против сушата, унищожаването на земеделската годишна продукция и пожарите.

За да предпазим здравето си в жегите, обаче, би трябвало да съблюдаваме и някои елементарни правила – да не излизаме на открито в най-горещите часове, да пием повече вода, да се охлаждаме, само че и да внимаваме с внезапната промяна на температурата, тъй като това може да докара до смяна на артериалното налягане.

Как се оправят с жегата в Русе, вижте в директното включване на Андрей Кючуков

Летните жеги в Русе още веднъж доближиха температурни върхове – 40 градуса на сянка. Свикнали юли и август да са доста горещи, множеството русенци гледат в най-горещите часове да са на хладно и със студена вода на разположение. Затова и в най-горещите дни на площада в Русе се раздава гратис вода - преди обяд от Българския червен кръст, от 11 до 15 - от общинските чиновници, а през днешния ден от 16 до 19 часа ще има и кардиолог и съдов хирург от една от русенските лечебни заведения.

На възрастните хора над 70 години, изключително на тези със сърдечни болести, както и на децата под 3 години, лекарите предлагат сред 11 и 17 часа да не излизат на слънце, тъй като последствията може да са животозастрашаващи.

" Горещото време води до разширение на кръвоносните съдове и конвулсия на вените и капилярите, което довежда до по-чести хипертонични рецесии, инсулти и инфаркти. Тялото се дехидратира, т.е. губим посредством изпотяването повече електролити ", предизвестява кардиологът доктор Мерал Расим.

Именно по тази причина лекарите предлагат да не се излагаме на слънце в най-горещите часове, както и да пием повече течности, само че без кофеинови и алкохолни питиета.

" Да се носят по-широки облекла, изключително тези, които ще пътуват по-дълго време - да не са тесни, да не се усили образуването на тромби. Да се носят шапка и очила при опция и да сме на ветровито и сенчесто място. Също по този начин да проветряваме жилищата, в които живеем ", поучава доктор Расим.

Лекарите предлагат да носите вода в себе си в огромните горещини и в случай че усетите зашеметяване или учестен пулс - незабавно да се потърси здравна помощ.

Даниела Василева /Пл. Андреев, Св. Шаламанов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР