Според народните поверия на Бъдни вечер излизат демони и таласъми

...
Според народните поверия на Бъдни вечер излизат демони и таласъми
Коментари Харесай

Защо не трябва да ставаме от масата на Бъдни вечер

Според националните поверия на Бъдни вечер излизат демони и таласъми и бродят до 6-ти януари (когато Христос е покръстен). Ето за какво се поставя една скилидка чесън в джоба, с цел да гони злите духове. Не бива да се излиза на открито без нея. Бъднивечерската софра се кади от най-възрастния човек в къщата. Прекаждат се и пространствата в двора и дома, с цел да се изгонят злите сили.

Питката за празника не би трябвало да се меси от неомъжено момиче, тъй като в случай че то подписа брак през новата година, ще изнесе изобилието от вкъщи на родителите си. Парче от същата питка се поставя под възглавницата й. Който момък сънува, той ще я вземе за своя жена.

На празничната софра би трябвало да има и орехи и всеки си избира един. Ако ядките на ореха са хубави и вкусни, притежателят им ще е здрав през новата година. Ако са изгнили – чакат го компликации.

Празничната пита се разчупва нависоко, с цел да пораснат високо житните класове.

На Бъдни вечер никой не би трябвало да става от масата. В противоположен случай житото ще се разпилее, кокошките ще спрат да мътят, а фамилията ще се разедини. Ако въпреки всичко се наложи, единствено най-възрастният има право да стане, само че и той би трябвало да върви наведен, с цел да се превиват житните класове.

Когато членовете на фамилията се събират на празничната софра, те би трябвало да оставят известно разстояние между тях, с цел да има място и за мъртвите.

Съществува бит по една хапка от всяко ядене да се оставя за настойника на дома – най-уважавания умрял непосредствен.

Масата не се подвига, тъй като поверията гласят, че мъртвите също идват на вечеря. Вратите се оставят отворени, с цел да могат те да се движат умерено из къщата.

Коледните песни гонят злите духове от вкъщи. У нас това вярване се свързва с коледарите, само че то е публикувано и в западните култури.

Ако сребърната пара е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е доста добра за всички.

Мома или момък могат да узнаят името на годеника или годеницата си, с които им е отредено да бъдат. Затова би трябвало да съумеят да станат неусетно от трапезата и да подслушат какво си приказват съседите. Първото мъжко или женскo име, което чуят, е името на индивида, който ще срещнат още по празниците.

На Бъдни вечер се разчупват орехите, които са наречени на всеки още на Игнажден. Ако при счупването те останат цели, в случай че са бели и едри, индивидът ще е здрав и ще му върви през годината.

Листата на бръшляна от трапезата, поставени под възглавницата, могат да предскажат здравето на този, който е преспал върху тях. Ако са останали свежи и зелени до сутринта, индивидът ще е здрав през годината.

За изобилието на месеците през годината се гадае и с лук и сол. След като всички си легнат, домакинята разрязва глава кромид лук и поставя в 12 люспи 2-3 щипки сол. Нарича ги на 12-те месеца и ги качва на покрива на къщата. На сутринта гледа дали солта се е стопила или не. Ако се е стопила, съответният месец ще е дъждовен и благодатен. Ако солта е останала и се е втвърдила, месецът ще е изсъхнал и неплодоносен, написа edna.bg.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР