Според народните обичаи 1 септември, когато Православната църква почита Симеоновден,

...
Според народните обичаи 1 септември, когато Православната църква почита Симеоновден,
Коментари Харесай

Св. Симеон е предвестник на земеделската нова година

Според националните традиции 1 септември, когато Православната черква уважава Симеоновден, се смята за земеделската нова година. През този месец започват есенната оран и сеитба и събирането на орехи. Традициите повеляват сутринта на 1 септември дамите да замесят тесто и да създадат питки, с които зареждат ритуално воловете и биволите, с които ще се оре. Приготвят се и дребни кравайчета, които се нанизват на рогата им. Орачите и сеячите са облечени празнично, а дамите обикалят към тях и ръсят плам, с цел да е противоречива работата. След изораването на първата вадичка обредната пита се разчупва на четири елементи - едното парче се хвърля на изток, второто се дава на воловете, третото се заравя в равнищата, а четвъртото се изяжда от стопанина.

Според националната метеорология, в случай че на 1, 2 и 3 септември времето е неприятно, вали дъжд и духа мощен вятър, то зимата, която идва, ще бъде неприятна.

Поверието гласи още, че в случай че септември е изсъхнал, а октомври - влажен, орачът ще се смее, а лозарят ще плаче. На Св. Симеон (1 септември) стопира доенето на овцете. Лястовиците събират дребните си на Малка Богородица (8 септември) и ги учат да летят, тъй като ще отиват на дълъг път. Стари земеделци помнят заръката на предците си: " На Кръстовден (14 септември) снеми ралото, по Петровден го вдигни ". Вярва се също, че в случай че вали към Кръстовден, идната година ще е плодородна. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР