Според наблюдателите, резултатите от местните избори са сериозен провал за

...
Според наблюдателите, резултатите от местните избори са сериозен провал за
Коментари Харесай

Предстои ли мирно обединение на Тайван с Китай?

Според наблюдаващите, резултатите от локалните избори са сериозен неуспех за американския Истеблишмънт. ДПП напълно поддържа американската политика на опълчване доближаването с Пекин; до момента в който „ Гоминдан “, в превод – Китайска Национална партия, обичайно се счита за прокитайска, поддържа икономическото съдействие с Китайската национална република и въпреки да отхвърля, наподобява e склонна за вероятно обединяване.

„ Гоминдан “ е най-старата политическа партия в Китай. Основана е от прозападния демократ Сун Ятсен през 1912 година, след Синхайската гражданска война, която смъква императора и афишира Китай за република. Опитите да се сътвори внушителен парламент обаче се провалят иСун Ятсен е заставен да мине в емиграция. След Руската гражданска война през 1917 година се завръща в Китай. Първоначално в Кантон, а след това в Шанхай, възвръща партията и даже основава държавно управление.

Въодушевени от успехите на болшевишката гражданска война и след несполучливите опити да получат самопризнание в чужбина, през 1923 година управлението на „ Гоминдан “ се ориентира към съдействие със Съветска Русия. В Южен Китай идват съветски съветници, най-значимият от които е представителят на Коминтерна Михаил Бородин. Задачи им са да реорганизират „ Гоминдан “ по този начин, че да се откри съдействие с Комунистическата партия. В резултат – в Китай се основава първият единен фронт на двете партии.

През същата 1923 година един от най-доверените на Сун Ятсен дейци – Чан Кайши идва в Москва за военно и политическо образование. Първият конгрес на „ Гоминдан “ през 1924 година, на който участват и представители на китайските комунисти, приема програмата на Сун Ятсен, учредена на „ трите национални правилото “: шовинизъм, народна власт и разцвет . Сътрудничеството с комунистите се оказва нетрайно и води до въоръжени сблъскване сред двете партии. След кончината на Сун Ятсен политическото управление на партията поема Чан Кайши. За разлика от своя сподвижник и преподавател, проходил доста страни и прегърнал правилата на западната народна власт, Чан Кайши е доморасъл политик и на процедура възприема най-вече първият от „ трите национални правилото “ – национализмът.

През октомври 1925 година – на фона на подсилване връзките сред Китай и Съветския съюз, първородният му наследник Цзян (Чан) Чинг-гуо отпътува за Москва. Иначе казано, Чан Кайши изпраща сина си да учи в Съветската страна в хода на почналата революция на „ Гоминдан “ против китайските комунисти. Известно време младежът живее в дома на по-голямата сестра на Ленин – Анна Илинична Елизарова-Улянова, чието фамилно име приема. Така Цзян Чинг-гуо става прочут като Николай Владимирович Елизаров.

Учи в Комунистическия университет на трудещите се от Изтока, където впечатлява с изключителни знания по интернационална политика. Негови състуденти са деца на авторитетни китайски фамилии, в това число бъдещият комунистически началник Дън Сяопин. Завършва по-късно Военно-политическата академия на Червената войска.



На фотографията: Цзян (Чан) Чинг-гуо (1910-1988), прочут още като Николай Владимирович Елизаров, става президент на Република Китай (Тайван) през интервала 1978-1988 година

От 1931 до 1932 година взе участие в колективизацията на селското стопанство в селата на Зарайския регион на Московска област, Болшое Жоково и Болшое Коровино. През 1932 година се открива в Свердловск, където работи в машинния завод на завода „ Уралмаш “. В 1934 година поема редакцията на фабричния вестник „ За тежко машиностроене “. На идната 1935 година се дами за Фаина Ипатиевна Вахрева.



На фотографията: Фаина Ипатиевна Вахрева (1916-2004), известна като първата дама на Тайван под името Цзян Фанлян

На 25 март 1937 година дружно със брачната половинка си се завръща в Китай. Става един от ръководителите на лявото крило на „ Гоминдан “ в битката против японската експанзия. Застъпва се за съдействие с комунистите. Редица анализатори смятат, че това завръщане е станало по самодейност на Сталин. След нахлуването на японците в Китай през 1937 година, сред ръководената от Мао Цзедун комунистическа опозиция и националистите на „ Гоминдан “ се договаря втори единен фронт за битка против японската експанзия. Сталин се надява, че антияпонският фронт отпред с Чан Кайши ще сътвори защитен гръб против възможна японска експанзия към руския Далечен изток.

След успеха на Китайската народно-освободителната войска под управлението на Мао Цзедун, националистическото държавно управление на Чан Кайши се изтегля в Тайван. Цзян Чинг-гуо оглавява тайванското Министерство на вътрешните работи, потушава опитите за протести на прокомунистически последователи.

В разнообразни интервали от политическата история на Република Китай (Тайван) Цзян Чинг-гуо заема управителни длъжности: оглавява Демократичния съюз на младежта, става министър на защитата, заместник-директор, а по-късно и шеф на администрацията на партията Гоминдан. През 1972 година е назначен за министър-председател. Активно взе участие и в активността на Световната антикомунистическа лига. След гибелта на Чан Кайши през 1975 година Цзян Чинг-гуо става ръководител на Централния комитет и Централния изпълнителен съвет на Гоминдана. През 1978 година е определен за президент на Тайван, избран отново през 1984 година за втори мандат. Умира на 13 януари 1988 година

Цзян Чинг-гуо има значителен принос в политиката на Тайван. Под неговото управление стопанската система на острова се развива сполучливо. Известни са десетте огромни плана, осъществени по неговa самодейност: националната автомагистрала север-юг; електрификация на железопътната линия по западното крайбрежие; северната жп линия; интернационалното летище „ Чан Кайши “; пристанищата Тайчунг и Су-ао; огромна корабостроителница; стоманодобивен завод; нефтена рафинерия и промишлен парк; АЕЦ. През 1987 година военното състояние е анулирано. Макар и властническо, ръководството става по-отворено и толерантно към политическото противоречие. През цялата си политическа активност Цзян Чинг-гуо има известност на почтен политик.

Каква е ориста на брачната половинка му ФаинаИпатиевна Вахрева? Фаина е родена във вихъра на Първата международна война през 1916г. в населено място покрай Орша, през днешния ден на територията на република Беларус. Застрашено от военните дейности, фамилията се изтегля в Екатеринбург. Девойката рано остава сирак. Младежките ѝ години минават в огромния промишлен град, преименуван на Свердловск. Става член на Комсомола, работи в завода „ Уралмаш “. През 1933 година се среща с Николай Владимирович Елизаров, за който се дами на 15 март 1935 година

След като в 1937 година отпътува за Китай дружно със брачна половинка си – към този момент Цзян Чинг-гуо, по гледище на свекъра ѝ Чан Кайши, двойката наново прави брачна гала по китайския ритуал и Фаина се преименува на Цзян Фанлян. Семейството има четири деца – три момчета и едно момиче. Всичките имат здравословни проблеми и умират малко след гибелта на татко им.



През 1992 година делегация на република Беларус посещава Тайван и се среща с Фаина. Цзян Фанлян, родена Фаина Ипатиевна Вахрева, доживява до 88-та си година. Напуска този свят през 2004г.

А в този момент, ще изненадаме читателите с забавен щрих от спомените на Селим БенСаад, неотдавна оповестени в книгата „ Тайна семьи Сталина “. Селим е правнук на Сталин, роден е през 1971г. и живее в Москва. Син е на Галина, дъщерята на първия наследник на Сталин – Яков Джугашвили, който умира в нацистки концентрационен лагер.

„ Деветдесетте години отвориха доста рани. Съюзът на руските социалистически републики престана да съществува, само че построихме ли нова страна върху руините на остарялата империя, както направиха комунистите преди време? Добър въпрос! Историята е циклична.

Не единствено майка ми и аз, милиони хора не можеха да се приспособяват към новата капиталистическа система. При социализма цареше уравниловка, само че всички бяха добре нахранени, обути, облечени, имаха покрив над главата си и право на работа, както и гратис лекуване и обучение. Да, не дебелеехме и не бяхме изискан. Израснах със руски котлети, а по празниците – и със салата „ Оливие “. Овладявах напрежението с същински шоколад, създаден по стандарта на ГOСT. Но през 90-те години парите не доближиха за такива „ луксове “. Тези, които имаха крайградска вила, можеха да се спасят от гладна гибел. На нас – след разпадането на Съветския съюз, вилата в Жуковка ни бе отнета и нямаше къде да отглеждаме картофи.

Образованието внезапно се обезцени, на напред във времето излязоха нагли рекетьори. Мама – лингвист по обучение, не искаше да се унизява да превежда порнофилми вместо книги на френски философи и поети. Така, ненадейно получените парични преводи от китайските приятели се оказаха извънредно скъпи за издръжката на фамилията ни.

Да, вярно чухте. Мама беше обичаната внучка на Сталин и последният притежател на семейството Джугашвили. След като комунистическата система се разпадна дружно със Съюз на съветските социалистически републики, представители на една китайска компания започнаха да ѝ изплащат нещо като пенсия. Сигурно ще кажете, че Великият кормчия Мао Цзедун безусловно е боготворил Сталин и двамата са били другарски настроени. Не, не познахте! Всичко е доста по-сложно и по-объркващо, в случай че се показва единствено като идеология на двете страни. Цяла книга няма да е задоволителна, с цел да опишат тънкостите на китайската история и политика през ХХ век, само че ще се опитам да ви подскажа, като назова няколко имена.

Архивите съдържат кореспонденцията и договарянията сред генералисимус Сталин и генералисимус Чан Кайши, който Рузвелт и Сталин разискват в диалозите си. Защо? Празнувайки успеха във Втората международна война, мнозина не помнят, че Китай също бе част от театъра на военните дейности, където Япония беше съдружник на нацистка Германия. Има сентенция: „ Врагът на моя зложелател е мой другар. “ Чан Кайши стартира кариерата си с идеологическа битка против комунистите. Но откакто Япония завзема Манджурия и открива там марионетно държавно управление, гражданската война отива на назад във времето. Основната му цел бе освобождението на Китай от японските нашественици. Съветската войска директно взе участие в освобождението на Манджурия, оказва помощ на Китай и на други фронтове. И в този момент ще ви покажа за какво в този живот всичко не е толкоз просто и по какъв начин всички ние сме взаимосвързани.

Първородният наследник на Чан Кайши – известният тайвански държавник и политик Цзян Чинг-гуо, преди да остави своя отпечатък в историята, е изпратен от татко си през 20-те години на предишния век да учи в Москва. Известно време живее при по-голямата сестра на Ленин, даже взе участие в колективизацията на Зарайския регион на Московска област. През 1932 година отпътува за Свердловск, в този момент Екатеринбург, където стартира работа в завода „ Уралмаш “. През 1935 година се дами за Фаина Ипатиевна Вахрева, която по-късно – под името Цзян Фанлян, става известна в Тайван като първата дама. През 1937 година Цзян Чинг-гуо и брачната половинка му се завръщат в Китай. Това са обратите и изненадите, които животът от време на време ни сервира! Дълго съм мислил за смисъла на Личността в историята. Защо познаваме този или оня политик, приписвайки му всички каузи на своето време, като че ли този човек е живял във вакуум без нито един съдружник? Защо, както демонстрира казусът с китайската пенсия на майка ми, не отчитаме човешкия фактор и духа на времето? “

И по този начин, претендентите на опозиционната партия „ Гоминдан “ ще ръководят 13 административни области на острова, в това число четири от шестте най-големи района, където живее близо 70% от популацията на Тайван. Столицата Тайпе избра най-младия си кмет в историята – 45-годишният Цзян Ванън, правнук на Чан Кайши.

Според една мъдрост, трансформирала се в поговорка „ Изтокът е тънка работа “. В Китай – ще да е още по-тънка. Или, както споделят експертите, в Китай нищо инцидентно не се случва…

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР