Според международното изследване „В края на годината“ на световната асоциация

...
Според международното изследване „В края на годината“ на световната асоциация
Коментари Харесай

Изследване: Външните политики на САЩ и Русия дестабилизират света

Според интернационалното проучване „ В края на годината “ на международната асоциация „ Галъп интернешънъл “, извършено в 57 страни по целия свят, интернационалните политики на Съединени американски щати и Русия дестабилизират света.
Почти идентичен дял – надлежно 56% и 52% – от 52 494 интервюирани жители по целия свят имат отрицателно мнение във връзка с ролята на двете военни суперсили, като единствено един от четирима има вяра, че външната им политика има стабилизиращo влияние върху интернационалните връзки.
Около 2/3 трети от руснаците са уверени, че външната политика на тяхната страна има стабилизиращ резултат. Процентът измежду американските жители във връзка с външната политика на Съединени американски щати обаче е доста по-нисък - това отразява дълбоките вътрешни разделения в общество им.
Външната политика на Китай се възприема негативно, само че не в такава степен, в каквато тази на Съединени американски щати и Русия.
Глобално, Европейският съюз се възприема като най-стабилизиращата мощ в света и има позитивни чисти стойности (разлика сред дяловете на позитивни и дяловете на негативни отговори) във всички изследвани райони, като се изключи Русия и Западна Азия.
Повече от половината от интервюираните българи считат, че външната политика на Европейски Съюз има стабилизираща роля.
Данните от България сочат съществено утвърждение за интернационалната политика на Европейския съюз. 60% считат, че тя е стабилизираща, а 16% са на противоположната позиция. Останалите нямат мнение. Нетната стойност (+44) е осезаемо по-висока от световната (+14).
Противоположно, с ниска чиста стойност (-36), е отношението на българите към външната политика на Съединени американски щати.
По отношение на съветската външна политика 43% от българските жители са дали отговор позитивно против 27% негативно, т.е. чистата стойност е +16. Останалите нямат мнение.
Въпреки, че външната политика на Китай получава също позитивна чиста стойност (+4), прекомерно огромният % (52%) дали отговор „ Не знам “ сочи по-скоро липса на познание по тематиката.
"Жалко е, че единствената избрана като позитивна световна мощ, Европейски Съюз, е в дълбока вътрешна рецесия ". Глобалната картина още веднъж прилича тази по време на Студената война, само че в действителност е напълно друга, тъй като световният ред, открит след Втората международна война, се разпада пред очите ни с всеки минал ден. В предишното, напрежението сред суперсилите в действителност не беше дестабилизиращо - поради контрактуваните правила. Обратно, главната характерност на актуалната интернационална конюнктура, най-просто може да се дефинира с две думи: без правила. Или: нарушени правила. Разбира се, можем да се опитаме да се успокоим, като твърдим, че това не е тъкмо по този начин. Но това няма да промени потребността от незабавен разговор сред Съединени американски щати, Русия, Китай и Европейски Съюз за нови интернационалните правила. Исторически видяно, всеки нов международен ред постоянно се е налагал със мощ и кръв. Не можем да си го позволим още веднъж, тъй като идващият път ще бъде финален за всички ", Коментира Кънчо Стойчев, президент на международната асоциация „ Галъп интернешънъл”.
Изследването е част от годишния проучвателен план на международната асоциация „ Галъп интернешънъл “, наименуван „ Край на годината “ - годишна традиция, инициирана и проектирана под председателството на доктор Джордж Галъп през 1977 година Тази година тя бе осъществена от международната асоциация на „ Галъп интернешънъл “ и сътрудници в 57 страни по света, представляващи популацията на всички страни от Г-20 (с изключение на Китай) и към 57% от международното население.
Въпросът за интернационалната политика на четирите суперсили е заложен в 54 страни измежду общо 52 494 души. Във всяка изследвана страна е осъществена представителна извадка от към 1000 мъже и дами, интервюирани по метода „ лице в лице “, по телефона или онлайн. Статистическата неточност за изследването е сред +/– 3%-5% при поверителен период от 95%. Теренната работа е извършена в интервала от октомври 2018 година до януари 2019 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР