Според комисаря по околната среда Кармену Вела няма основание да

...
Според комисаря по околната среда Кармену Вела няма основание да
Коментари Харесай

Еврокомисарят по околна среда Кармену Вела: В Пирин няма нарушение на европейското законодателство

Според комисаря по околната среда Кармену Вела няма съображение да се счита, че има нарушение на европейското законодателство във връзка с Пирин и проектите за пробутване на втори въжен превоз. Това Вела декларира в изявление за Българска национална телевизия . Предлагаме ви целия диалог.

Българска национална телевизия: Комисар Вела, българското председателство на Съвета на Европейския съюз стартира с митинги против строителни проекти в планината Пирин. Каква е реакцията на Европейската комисия?

Кармену Вела – комисар по околната среда, морските въпроси и риболова: „Първо да стартира с това, че планината Пирин е един доста значим район. Тя е неповторима, част е от Натура 2000 и в случай че, не се неистина, е в листата на ЮНЕСКО. Тя също по този начин е и местообитание за значими скотски типове. Когато става за ограничения за опазване на околната среща и проекти за ръководство на районите в Натура 2000, управляващите би трябвало да са вземат всички ограничения в съотвествие с европейското занодателство. Ние следим какво става във всички райони в Европа, които са част от Натура 2000 и ще следим и какво се подхваща в Пирин“.

Българска национална телевизия: Европейската комисия ще предприеме ли дейности против България, в случай че има нарушение на европейски наставления?

Кармену Вела – комисар по околната среда, морските въпроси и риболова: „Да, в случай че европейските закони са нарушени. В момента нямаме съображение да подхващаме каквито и да било дейности против България, тъй като сега няма нарушение на европейското законодателство“.

Българска национална телевизия: Кои са най-важните въпроси от вашия сектор, който ще са в дневния ред на българското председателство?

Кармену Вела – комисар по околната среда, морските въпроси и риболова: „Работната стратегия в региона на екология за идната година е доста значима, залагаме доста очаквания на нея. Едно от най-важните неща по време на българското председателство ще бъде кръговата стопанска система. В рамките на кръгова стопанска система имаме тактика за пластмасите, готвим и промени в директивата за питейната вода.

Кръговата стопанска система е един от целите на тази Комисия. Ние постигнахме огромен прогрес в тази област. Преди Коледа Европейският парламент и Европейската комисия утвърдиха правила за отпадъците в съотвествие с проекта за деяние за кръговата стопанска система. Чакаме с неспокойствие и българското председателство да даде нов подтик на кръговата стопанска система. Ключов детайл в проекта за деяние за кръговата стопанска система е тактиката за пластмасите. На 16 януари ние ще представим тази доста значима тактика. Когато приказваме за пластмаси – това е голям проблем освен за Европейския съюз, само че и в международен мащаб. В Европейския съюз от 25 милиона тона пластмаса на година, които ние произвеждаме, по-малко от 30 % се рециклират. Повече от пластмасите, които не се рециклират, се озовават в нашите океани и стават храна на рибите. После ние консумираме риба и това е се трансформира в един демонски кръг, който би трябвало да бъде пресечен. В рамките на тактиката за пластмасата сега се занимаваме най-вече с пластмасовите опаковки – задачата е до 2030 те да се се рециклират напълно. Искаме да се усили количеството и качеството на рециклираните артикули. Ще се занимаваме с проблемите на еднократните торбички, микропластмасата и биоразградимата пластмаса. Стратегията за пластмасата ще се преглежда по време на вашето председателство.
Споменах и проверката на директивата за питейната вода. Това е доста значима инструкция, тъй като визира всички жители. Идеята е да предоставим на нашите жители чиста питейна вода. Това е съгласно значима гражданска самодейност, обвързвана с правото на достъп до вода за всички европейски жители. Министрите на екология ще разискват и екоиновациите и по-добра регулация. Това са единствено част от тематиките, които ще обсъждаме по време на българското председателство.“

Българска национална телевизия: Замърсяването на въздуха ли е най-големият екологичен проблем за България и за Европейски съюз?

Кармену Вела – комисар по околната среда, морските въпроси и риболова: „Замърсяването на въздуха е световен проблем. Не единствено за България и Европа, само че и за целия свят. Но дано се фокусираме върху Европа. Ние сме доста загрижени, тъй като всяка година в Европа прибързано умират 400 000 души поради неприятното качество на въздуха. И тук не включвам хроничните болести, които нашите жители развиват. Това е значим проблем, с който би трябвало да се оправим, България също работи по този въпрос. Имаме правила, наставления, регулация, само че това не е задоволително. Всички страни членки би трябвало да вършат повече. Не единствено България, само че всички останали страни от Европейския съюз. България не е изключение. Очакваме форума, който министър Димов провежда с поддръжката на Комисията за екоиновациите в региона на подобряването на качеството на въздуха. Този конгрес ще помогне освен на България, само че и на другите страни членки да реализират задачите, които сме сложили ”.

Българска национална телевизия: Как България ползва европейското законодателство в региона на екологията?

Кармену Вела – комисар по околната среда, морските въпроси и риболова: „Уверен съм, че България ще продължи да усъвършенства използването на европейското законодателство. Разбира се, когато приказваме за европейски правила и регулации, първата стъпка е транспонирането на тези закони. България е въвела множеството от тези закони вярно и в точния момент. Прилагането на европейските закони е предизвикателство за всички страни членки и ние ще поддържаме България, както сме подкрепяли и другите страни. Ние правим надзор на използването на екологичните закони и правила. Оказваме освен техническа поддръжка. Има и фондове в границите на програмата Хоризонт 2020. Когато приказваме за законодателство в региона на екологията, не става дума за огромни вложения и бюджети, а по-скоро за по-добра организация и обмисляне.“

Българска национална телевизия: Как се оправя България във връзка с прехода към по-устойчива и зелена стопанска система?

Кармену Вела – комисар по околната среда, морските въпроси и риболова: „Говорим за кръговата стопанска система в нашето изявление. Именно тя съставлява едно решение на два казуса – тя прави, от една страна, европейската стопанска система по-конкурентна, способна да основава работни места, да усилва вложенията, а от друга оказва помощ за разрешаването на екологичните проблеми. Имаме още доста да вършим, с цел да подобрим успеваемостта в някои страни членки, в това число България. Но това значи, че България ще получи и огромни стопански шансове, в случай че се оправи с екологичните провокации. Както споделих става въпрос освен за вложения, само че и за обмисляне, по-добро преработване и основаване и приложимост на нови артикули.“
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР