Според КНСБ предвидените промени в данъчните закони за 2020 г.

...
Според КНСБ предвидените промени в данъчните закони за 2020 г.
Коментари Харесай

КНСБ отново настоява за въвеждане на необлагаем минимум

Според КНСБ плануваните промени в данъчните закони за 2020 година не дават отговор на упованията на обществото за заслужено облагане. Това се показва в позиция на Конфедерацията по данъчната политика, изпратена от пресцентъра на синдиката до медиите.

В нея се отбелязва, че без значение от нарастването на приходите през последните години, към момента липсва осезателно усъвършенстване на благосъстоянието на българите. КНСБ смята, че е нужна смяна на данъчната философия, за каквато от синдиката упорстват от повече от десетилетие, осведоми Българска телеграфна агенция.

Според КНСБ е належащо въвеждане на необлагаем най-малко, който да бъде еднакъв на откритата минимална работна заплата за страната, като по този начин ще бъдат освободени от налог хората с най-вече ниски приходи. Това ще увеличи разполагаемият им месечен приход, като съгласно анализите на КНСБ, този приход ще бъде изразходван напълно за ползване, което ще има подтикващ резултат за икономическия напредък и за повишението на приходите в държавния бюджет, се показва в позицията. Според КНСБ това значи, че освен няма да се понижават приходите, а ще бъдат увеличени. Според формалната статистика в България към 1,9 млн. души работят и получават приход, който е по-нисък от междинната работна заплата за страната (1260 лева.). Необлагаемият най-малко би трябвало да бъде въведен точно за тези приходи, тъй като неравенствата непрекъснато се задълбочават през последните години, декларират от синдиката.

От КНСБ дават образец, че при минимална работна заплата 610 лева за 2020 година, този, който получава работна заплата с данъчна основа 1000 лева, ще заплаща данък върху 390 лева (разликата над 610 до 1000 лева.), което прави 39 лева, а не 100 лева месечно. Тази мярка ще коства на бюджета към 800 млн. лева, само че пък те ще останат в джоба на българите с ниски и междинни приходи.

Според синдиката промяната може да става и поетапно, което няма да натовари толкоз бюджета. Готови сме да подкрепим и компромисен вид, при който необлагаемият най-малко да се вкара под формата на възстановяване/връщане на налог в края на годината на работещите, което също би било стъпка в вярната посока, допълват от КНСБ.

От синдиката означават, че във всички страни, където има настояща система на съразмерно данъчно облагане, има въведен необлагаем най-малко или някаква сходна форма на връщане на налог за най-бедните работещи жители. България е единственото изключение. Във всички страни с прогресивно облагане пък също има въведени сходни форми. Например, в Гърция годишните приходи до 10 000 евро са освободени от налози, се добавя в позицията.

КНСБ упорства и за въвеждане на детайли на фамилно подоходно облагане.

Такива, съгласно Конфедерацията, могат да бъдат - данъчни заеми, диференцирани, съгласно размера на възнагражденията и броя на отглежданите в фамилията деца и/или данъчни тласъци за подписване на цивилен брак за млади фамилии и прочие

Според синдикалната организация успоредното използване на тези две нови ограничения ще докара до един модернизиран и по-справедлив модел на данъчна политика в България, без опасности и разтърсвания за бюджета. Подобен метод ще подтиква финансово фамилиите, би насърчил раждаемостта и би подкрепил развъждането на деца, увеличавайки разполагаемия приход на работещите родители, допълват от КНСБ.

" Ако Министерство на финансите схване нашето предложение, ще се реализира по-справедливо преразпределяне на обществените средства, като в хората с най-ниски приходи останат в допълнение пари в размер на 730 лева годишно ", се показва в позицията.

Посланието на КНСБ към Бюджет 2020 във връзка с данъчната политика е: Повече пари за хората с ниски приходи, повече ползване, по-висок стопански напредък и надлежно понижение на неравенствата, обобщават от Конфедерацията. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР