Според календара, ден преди големия църковен празник Петдесетница се почита

...
Според календара, ден преди големия църковен празник Петдесетница се почита
Коментари Харесай

Скоро е Черешова задушница, ето какво трябва да знаете и да направите

Според календара, ден преди огромния църковен празник Петдесетница се уважава паметта на умрелите или това е позната ни Черешова задушница. Тя е друга от останалите, тъй като на нея е признато да се раздават едни от първите узрели череши. Тази година Черешовата Задушница е малко по-късно от други години - на 19 юни. На тази задушница има вярване, че се прибират душите на мъртвите, останали на независимост след Велики четвъртък.
На този ден всички хора е добре да се помолят за амнистия в памет на скъпите си хора, които не са на този свят. В църковните храмове се правят богослужения в памет на всички умряли.
Какви са главните порядки на Черешовата задушница
Тя не се разграничава от останалите задушници, в които хора, които познават умрял човек е добре да посетят гроба му, с цел да го почетат.
Много малко хора знаят, че на гробища се върви един ден преди Задушница, както и в самата събота. Най-добре е задушницата да се уважи в ранни зори. На гроба се пали свещ и кандилото, носи се алено вино, с което се прелива гроба. То е признакът на Христовата кръв.
Преливката би трябвало да е с форма на Божия кръст. В някои краища този обред се прави не с вино, а с вода.
Жените нормално варят жито и го подслаждат, на гроба се носят четен брой цветя. Житото би трябвало да е сварено ден по-рано и то е признакът на Възкресение Христово. Омесва се самун и се разчупва - знак на тялото Христово. След това на порции се раздават начупеният самун и малко жито, като към тях се прибавят черешки. Казва се " За Бог да елементарни ".
Можете да си донесете и всевъзможни сладки неща като бонбони, локумки или дребни сладки, които се раздават на познати и на инцидентни хора, посетили църквата или които са на прилежащ гроб.
 Кога се пада Черешова задушница през 2021 година Кога се пада Черешова задушница през 2021 година
През 2021 година Черешова задушница се пада на 19 юни. Всеки съботен ден е ден за възпоминание на покойниците, а Задушница пред Петдес...
Когато се прави софра, тя е огромна и обща. Първата хапка е за мъртвите, по тази причина се поставя на земята, като се отлива чаша вода и алкохол, " с цел да не им е жадно и гладно ".
Ако видите пеперуда по време на трапезата на Задушница, поверието гласи, че душата на умрелия се е върнала за миг да посети хората, които са го обичали.
Затова не е чудно, че хората оставят един празен стол, който е очакван за отишлия си от този свят човек.
В някои места житото първо се дава на кокошките, за да се избегне скорошна гибел на различен човек от семейството.
Ако спазвате повелята, на Задушница би трябвало да посетите гробищата или рано заран, когато изгрява слънцето, или късно вечер при залез.
 На Черешова задушница бе отслужена панихида за починалите в някогашния концлагер Слънчев бряг край Ловеч На Черешова задушница бе отслужена панихида за починалите в някогашния концлагер " Слънчев бряг " край Ловеч
Панихида за починалите в някогашния концлагер „ Слънчев бряг “ край Ловеч бе отслужена на 6 юни,Черешова задушница. Инициативата...
Когато се върви към гробища, хората би трябвало да мълчат за да не се смути покоят на душите на умрелите.
Оставете отворен прозорец, когато напускате дома си, с цел да не останат вътре душите на умрелите.
Можете да занесете шума от листа от орехи, защото на другия ден е Петдесетница и тогава черквите се окрасяват с листата от орехи. Орехът има специфична символика - той е свързва 2 свята – на живите и на мъртвите. Ако сте в църквата, ореховите листа се разпръсват на пода, а вярващите хора застават на колене върху шумата и се помолват за мъртвите хора, затваряйки очите си.
По същия метод се разпръсва шумата по гроба на мъртвия, като задачата е да им се направи сянка.
Споделете тези значими правила, защото много хора може би са ги позабравили, само че е хубаво да се съблюдават.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР