Според източници на авторитетното издание motorsport.com състезателният уикенд за Гран

...
Според източници на авторитетното издание motorsport.com състезателният уикенд за Гран
Коментари Харесай

Имола приема първата експериментална квалификация за сезон 2023?

Според източници на авторитетното издание motorsport.com спортният уикенд за Гран При на Емилия-Романя ще одобри първата пробна подготовка за сезон 2023 във Формула 1.

В опита да се понижи въглеродният отпечатък на спорта неговите шефове имат концепцията в бъдеще водачите да разполагат със единствено 11 комплекта гуми за изсъхнал асфалта в хода на даден спортен уикенд. В момента те имат по 13 чифта сликове.

За да се види дали това ще бъде постижимо в хода на сезон 2023 ще има два уикенда, в които състезателите ще имат по 11 комплекта гуми за суха настилка. В тези два уикенда те ще имат три чифта от вида хард, и по четири от видовете медиум и софт.

Освен това в тези уикенди водачите няма да имат правото да избират с какви гуми да вземат участие във всеки един сегмент на квалификацията, в случай че тя се организира на изсъхнало. Вместо това в първата фаза те ще би трябвало да употребяват хард, във втората – медиум, а чак в третата те ще имат достъп до софт.

От ФИА, Формула 1 и Пирели към момента не са удостоверили дали фактически първата такава квалификацията ще бъде на „ Имола “, или в някой различен уикенд. Очаква се вторият подобен уикенд да бъде преди лятната пауза, с цел да имат в Пирели задоволително време да проучват резултатите от тези два опита преди евентуалното прекосяване към 11 чифта гума за всички стартове още следващата година.

Според ранните прогнози в уикендите, в които ще има такива експериметни тимовете ще употребяват по един комплект меки сликове във втората и третата тренировки, с цел да имат два чисто нови чифта за третата фаза на квалификацията. Ако тези прогнози се осъществен то водачите, които не доближат до финалните 12 минути на сесията за място ще разполагат с тези два комплекта нови меки гуми за надпреварата, което на някои писти може да се окаже огромно преимущество.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР