Според изследвания на профайлърите на ФБР, събития като масови стрелби

...
Според изследвания на профайлърите на ФБР, събития като масови стрелби
Коментари Харесай

В мътни води: прилики между българската политика и серийните убийства

Според проучвания на профайлърите на ФБР, събития като всеобщи стрелби пораждат имитатори и, с изключение на всичко останало, са рискови от още една позиция: основават вълна от подражатели или другояче казано – вълна от още евентуални убийства. 

Една всеобща пукотевица изправя косите на служителите на реда в Съединени американски щати, които знаят, че следват нови. Всеки път. Получава се нещо като клъстер от случаи на принуждение. 

Същото важи и за появяването на нов сериен палач, който печели медийно внимание – от Тед Бънди до Сина на Сам – все са имали имитатори, че даже и „ почитатели “. 

Явлението е обширно изследвано и неведнъж описвано. Това е и една от аргументите медиите да бъдат държани (колкото е възможно) встрани от местопрестъплениията и да бъдат съветвани да не разгласяват фотоси и видеа. Защото с това предизвикат интерес и удивление у неуравновесените човеци. 

Факт е, че хората с душевен разстройства са по този начин или другояче нестабилни, само че също по този начин е реалност и че някои крайни черти от държанието им се „ отключват “. Ако си останат „ неотключени “, някои нещастия могат да бъдат спестени. 

Дълго време мечталият да избие съучениците си, вижда, че някой го е направил одеве и се самонадъхва, че е пристигнало времето да работи. Допълнително има неуравновесени хора, които го вършат, с цел да печелят внимание (според показанията: Майк Чапмън, който умъртви Джон Ленън).

„ Според сръбските медии, бащата на обвинения за нападението е боен. Местни хора споделиха, че момчето е известно като проблематично “.

След стрелбите, тийнейджърка в Сърбия атакува с нож съученик и преподавателка. 

След това друга сръбска тийнейджърка наръга другарка с нож в гърба.

Списък е имал и килърът от учебно заведение „ Владислав Рибникар “, който лиши животите на 8 съученици, действайки точно по листата си. 

В Австрия пък са пуснали речи на Хитлер през високоговорителите на трен. Важна детайлност в тази вест е изречението: „ Това е бил третият сходен случай по линията сред Санкт Пьолтен и Виена в границите на няколко дни, макар че при предходните по високоговорителите звучали единствено детски песни, показва ДПА “.

Един път някой го е направил и незабавно се е сдобил с последователи; очевидно е било въпрос на време някой не шегобиец, а невменяем да се причисли. Един път – детски песни, смях; повторно – детски песни; най-после – тирада на Хитлер. 
...

В този ред на мисли, по какъв начин оценявате държанието на политиците и магистратите в България в този миг? Как оценявате заканите на някои политици, че ще се саморазправят с сътрудници в Народното събрание? Как оценявате размяната на реплики в най-висшите среди на правосъдната система, където се приказва за „ атентати “ и принуждение?

Хубаво е, че в България има строги закони за владеене на огнестрелно оръжие, само че също по този начин в България, в София, доскоро повече от месец беше арестувана душевен неуравновесена жена, нападала с шило други дами по улиците. Тя и хора като нея гледат телевизия, най-малкото. Псувните и заканите (подчертавам „ заканите “) в парламента… по какъв начин ли им работят? Това е обществено оневиняване и нормализиране на насилието. Не, даже е повече, даже е обществена прослава на насилието от най-високите етажи на българското ръководство. Управляващите, политиците и доближените им трансформират насилието в норма, в нещо законно, което може да бъде употребявано в спор. 

Колко му би трябвало на един невменяем да посегне към ножа, брадвата, ловната пушка (такива има доста из цялата страна)?

Проблемът обаче е, че „ диригентите “, т.е.: политиците и доближените им, които са просто едни гневни популисти, са предпазени от това – елементарни коли, бронирани коли, НСО, защита, предпазени къщи, жилища в предпазени комплекси, децата им – от дълго време в чужбина; пострадалите са гласоподавателите им. Интересното е, че не престават да си ги избират… само че това е напълно друга тематика. 

Миналата година един невменяем умъртви комшия, тъй като считал, че е в правото си, тъй като оня, видите ли, му шумял. Друг невменяем умъртви комшия след спор за врата в жилищната кооперация.

Случаите на опити за ликвидиране след битови кавги зачестяват, хората одобряват насилието за законен метод на водене на спор повече от всеки път, имат и „ чудесни “ образци от трибуната на Народното събрание и от магистратите. Държавата е пусната по нанадолнището и в случай че до момента преживявахме Виденова, Луканова и така нататък гладни зими, беднотия и заболявания, в този момент сме изправени пред най-зловещото предизвикателство: да се преживеем едни други – въоръжени с револвери, ножове, брадви, юмруци и завист. За похлупак, с цел да е цялостна картинката, ни разделят на политически фракции, както в никакъв случай до момента, като всеки ден единствено наливат масло в огъня и ни подтикват да се ненавиждаме от ден на ден. 

„ Живите мъртви “ е ситуацията. Всеки е против всеки, наежен и търсещ кръв и отдушник за лудостта си, а кукловодите си стоят на топло и уютно, по пантофи пред камината и ни се смеят удовлетворени. В мътни води най-лесно се лови риба. А водите дали ще са мътни от тиня или от кръв, това тях не ги интересува. 
 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР