Според икономиста Стоян Панчев инфлацията е по-опасна от пандемията. Тя

...
Според икономиста Стоян Панчев инфлацията е по-опасна от пандемията. Тя
Коментари Харесай

Икономист: Инфлацията е по-опасна от пандемията, размерът й у нас е подценен

Според икономиста Стоян Панчев инфлацията е по-опасна от пандемията. " Тя е по-дългосрочен проблем. Реалният й размер у нас е недооценен. Според данните на Националния статистически институт тя е 6%. Мисля, че инфлацията е в диапазона 10-12% ”, съобщи пред Нова телевизия той.

И добави, че не е сюрпризиран от обстоятелството, че всеки трети българин няма пари за отопление. Според него не е обикновено " топлото ” да се трансформира в разкош. " Много зависи каква е вашата потребителска кошница. Тоест, вашата персонална инфлация, може да е друга от моята ”, разясни Панчев, представен от " Монитор ". Икономистът предизвести, че доста браншове от стопанската система ще бъдат наранени. " Училищата и детските градини също ще пострадат, тъй като страната дефинира разноските. Бюджетите би трябвало да се усилят посредством административна мярка. Иначе сходни места няма да могат да се отопляват ”, изясни Панчев.

Банкерът Левон Хампарцумян пък предвижда, че няма да имаме инфлация в жанр Виденова зима, " тъй като тогава тя не беше международно събитие, а българско поради неумелото ръководство на стопанската система ”. Той посъветва в идващите месеци би трябвало да си балансираме прихода и разхода.

" Инфлацията удря по един метод хората, които се чудят по какъв начин да си платят сметките за парно и електричество, и по различен метод тези, които използват доста сила ", изясни пред бТВ Хампарцумян. По думите му хората с закрепен приходи и по-малко благоприятни условия са най-лошо ударени от икономическата обстановка сега.

Според банкера инфлацията се храни от пост анемичните резултати. " Пандемията продължава в здравната си фаза, само че към този момент стопанската система на света пораства. Търсенето се усилва, в същото време има много напечатани пари в спешния интервал, с цел да няма внезапни шокове, които в този момент търсейки излаз, подгряват инфлацията ", изясни той. " В един миг, когато централните банки решат, че растежът е резистентен, ще стартират да подвигат лихвите, с цел да успокоят инфлацията ", уточни банкерът.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР