Според хармонизирания индекс на НСИ през 2022 г. инфлацията в

...
Според хармонизирания индекс на НСИ през 2022 г. инфлацията в
Коментари Харесай

Инфлацията намалява твърде бавно, смятат икономисти на ОББ

Според хармонизирания показател на Национален статистически институт през 2022 година инфлацията в страната доближи своя пик, само че към момента понижава прекомерно постепенно. Това демонстрира анализът на икономистите на ОББ.

" През четвъртото тримесечие на 2022 година годишният приръст на хармонизирания ценови показател предстоящо стартира да спада - до 14.3% към декември, или с 1.3 пр.п. под пиковата стойност за годината (15.6% през септември). Тази годишна динамичност (месец към същия месец на миналата година) дава отговор на средногодишна инфлация от 13.0% за 2022 година, което е доста покрай нашата прогноза от 13.5%. ", разяснява основният икономист на банката Емил Калчев, представен от пресцентъра й.

Малко по-рано Българска народна банка разгласи, че управителният й съвет е издал позволение за преобразуването на " Кей Би Си Банк България " ЕАД посредством вливане в " Обединена българска банка " АД. След преобразуването " Обединена българска банка " АД става повсеместен приемник на " Кей Би Си Банк България " ЕАД, която се приключва без разпродажба.

ОББ, която следва в околните месеци да се слее с купената от белгийския й притежател Райфайзенбанк (вече " Кей Би Си банк България " ). Кумулативните активи на двете банки са близо 30 милиарда лева, което може да направи новата конструкция най-голямата банка в България.

Базовата инфлация (без храните и енергията) продължи да нараства, достигайки връх от 13.9% през декември. " С други думи растежът в цените на останалите артикули и услуги закупи лична динамичност и към този момент не може да се твърди, че се движи от цените на силата. Просто се завъртя класическа инфлационната серпантина, движена от стопанското държание на производители и консуматори, което е ориентирано към изпреварване на инфлацията. Така предлагащите и търсещите сами в допълнение подхранват растежа на цените ", добавя икономистът.

Поради пандемията бюджетните разноски световно набъбнаха, а против тях се оказаха по-малко доходи вследствие от спада на стопанската система. Последвалата енергийна рецесия, войната в Украйна и инфлацията избутаха на собствен ред обществените разноски нагоре, а в България към това се прибавя и политическата неустойчивост, сочи анализът.

" На този декор същинско достижение е от 1.4 милиарда лева (0.8% от прогнозния БВП) в края на 2022 година, при заложен недостиг от 7.6 милиарда лева в Закона за бюджета. Този добър резултат се получи от леко преизпълнение на приходите и нереализиране на разноските. Бяха спестени обилни финансови и обществени разноски на страната, разноски за прехрана и други Явно те са били планувани прекомерно обилно в бюджета, а в неструктурираната политическа среда надали биха били изхарчени дейно. В този ред на мисли позитивно е и, че не бе признат бюджет за 2023 година, а ще се ползва този за предходната година. ", показва Емил Калчев.

за 1.5 милиарда евро на 15 януари, които ще бъдат употребявани за погасяване остарял дълг и няма да усилят отговорностите на страната, дава оценката на световния финансов пазар за положението на обществените финанси в страната и тя наподобява надалеч по-оптимистична от тона на в действителност почналата предизборна акция, се споделя в разбора.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР