Според древното предание, след Своето възкресение Иисус Христос отишъл при

...
Според древното предание, след Своето възкресение Иисус Христос отишъл при
Коментари Харесай

Защо на Великден ядем козунак?

 великденски -козунак

Според античното поверие, след Своето възкресение Иисус Христос отишъл при апостолите по време на тяхната софра. Мястото в средата било оставено незаето, в средата на масата лежал предопределения за Него самун.

Постепенно се появила традицията на Великден да се оставя самун в храма (на гръцки той се назовава „ артос “). Него го оставяли на специфична маса, както създали апостолите. В продължение на цялата Велика седмица с хляба артос се обикаля по време на всички църковни процесии към храма, а в събота след благословия се раздава на вярващите.

Тъй като фамилията се явява една дребна черква, то последователно се появил обичаят всяко семейство да има собствен артос. Такъв станал козунакът – висок самун в цилиндрична форма от сладко тесто.

Имайки козунак на своята великденска софра, ние имаме упованието, че и в нашия дом участва възкръсналия Христос.

В дните на Великден християните се поздравяват един различен с победоносното възклицание „ Христос Воскресе! “ При това от апостолските времена е признато целуването.

По традиция, вярващите си подаряват едни други червени яйца. Яйцето символизира гроба и възникването на живота в самите му недра; алената багра ознаменува нашето възобновление от кръвта на Иисус Христос.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР