Според доклад на ЕврополВсе повече наркотик влиза по каналите от

...
Според доклад на ЕврополВсе повече наркотик влиза по каналите от
Коментари Харесай

Европа е център на трафика на кокаин

Според отчет на Европол
Все повече опиат влиза по каналите от Южна Америка

Пристанищата са съществени входове

Европа се трансформира от ден на ден в център на търговията с кокаин, демонстрира разбор на европейската полицейска работа Европол. По-големи количества кокаин се прекарва до Европа от Южна Америка и не престават пътя си по-нататък, сподели представителят на Европол Ян Оп Ген Орт за ДПА в Хага.

Рекордните количества конфискувани опиати са индикатор за увеличението на трафика. По предварителни данни през предходната година са иззети минимум 240 тона кокаин. За съпоставяне през 2020 година са били конфискувани към 214 тона кокаин, показва организацията.

Според Европол отпред в листата са пристанищата в Белгия, Нидерландия и Испания. Престъпните банди обаче все по-често употребяват и по-малки пристанища, като това в Хамбург. Миналата година единствено там са иззети рекордните 19,1 тона кокаин.

Колко кокаин стига до Европа е мъчно да се каже. “Предполагаме, че единствено в Колумбия годишно се създават 2000 тона кокаин”, споделя Ян Оп Ген Орт, като отбелязва, че над 60% от това количество се транспортира до Европа.

Само дребна част от опиатите остават в Европейския съюз. Според най-новия отчет на Европол и Европейския център за мониторинг на опиатите и наркоманиите забележителната част от кокаина се трансферира от Европейски Съюз към Източна Европа, Азия и Австралия.

Говорителят на Европол сподели, че инспекциите са се нараснали, само че те не са задоволителни поради големите количества, които се доставят. ДПА разяснява, че по данни на европейските полицейски служби, от ден на ден незаконни групировки се пробват да се включат в бизнеса с трафика и разпространяването на кокаин в Европа.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР