Според данни на ООН обемът на търговския трафик, преминаващ през

...
Според данни на ООН обемът на търговския трафик, преминаващ през
Коментари Харесай

ООН: 42% спад на трафика в Суецкия канал след атаките на хутите

Според данни на Организация на обединените нации размерът на комерсиалния трафик, преминаващ през Суецкия канал, е понижен с повече от 40 % през последните два месеца след нападенията на йеменските бунтовници хути, което поражда опасения за международната търговия.

Подкрепяните от Иран хути настояват, че се насочват към комерсиалните и военните транспорти в района, които считат за свързани с Израел, в символ на взаимност с " Хамас " в Газа, което принуждава някои превозвачи на товари да избират по-дълги и по-скъпи направления, с цел да избегнат набези.

" Много сме загрижени, че нападенията против корабоплаването в Червено море усилват напрежението в международната търговия, изостряйки (съществуващите) разстройства в търговията, дължащи се на геополитиката и изменението на климата ", съобщи пред кореспонденти ръководителят на Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване (ЮНКТАД) Ян Хофман.

По данни на ЮНКТАД отклоняването на кораби от Червено море - вместо това те плават към южноафриканския нос Добра вяра - е довело до 42% спад на преноса през Суецкия канал през последните два месеца.

Суецкият канал в Египет свързва Средиземно море с Червено море.

Повече от 80 % от интернационалната търговия със артикули се реализира по море, споделя Хофман.

" Морският превоз в действителност е жизненоважен за международната търговия ", сподели той.

" Като се има поради, че от Суецкия канал се отклоняват най-вече по-големите контейнеровози, спадът в потенциала за транспорт на контейнери е още по-голям ", споделя Хофман.

Трафикът на танкери е понижен с 18%, преносът на кораби за насипни товари, пренасящи зърно и въглища, е намалял с 6%, а превозването на газ е в застой.

Като цяло през Червено море минават сред 12 и 15 % от международната търговия - 20 000 кораба годишно, които обезпечават връзката сред Европа и Азия. Ситуацията става още по-тежка, защото други международни морски търговски направления също са изправени пред спиране, а преносът през Черно море е мощно стеснен след нахлуването на Русия в Украйна преди две години, което докара до повишаване на международните цени на храните.

Сушата в Централна Америка пък докара до спад на равнището на водата в Панамския канал, което доста понижи трафика по този значим маршрут. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР