Според бившия енергиен министър България спешно трябва да поиска от

...
Според бившия енергиен министър България спешно трябва да поиска от
Коментари Харесай

Румен Овчаров: Ако бяхме останали на доставки от Газпром, цената щеше да падне

Според някогашния енергиен министър България незабавно би трябвало да изиска от Европейски Съюз пролонгация за прекъсването на импорт на горива от Русия

"Цената ще бъде по-висока на горивата, приказват се директни неистини. Ако бяхме останали на доставките на природен газ на "Газпром ", цената щеше да падне. Сега е 70 евро, би трябвало за месец май да спадне докъм 55 евро. Трябва да желаяме незабавно пролонгация за прекъсване на горивата от Русия, както са създали Словения и Унгария ", това сподели в "Денят онлайн по някогашният министър на енергетиката Румен Овчаров.

Според него сега нищо не се прави по въпроса, макар че има такива поръчки от вицепремиера Василев.

"Ролята на страната с газовата рецесия не ми е доста ясна. Хранилището ни не е с оптимално нагнетен потенциал, даже при започване на годината се изпразваше. "Газпром " не спря едностранно газа. Доставките от Гърция са още веднъж идват от "Газпром ", съветски газ, единствено че на 42-43 % по-скъпо ", означи Овчаров.

За него интерконекторът с Гърция няма да бъде приключен юни месец, нито ще потече газ оттова през юли.

"Ако Гърция също попадне в нашата обстановка, те няма да могат да задоволяват и нашите потребности ", добави той.

"БСП попадна в "минно поле " още с влизането си в обединението, добре бе, че партията очерта "челвени линии ". Българска социалистическа партия реализира триумф с това, че не разреши непосредствено да се изпращат оръжия в Украйна. Но отсам на партията не ѝ остават доста благоприятни условия за лавирания ", изрази позицията си за взетото решение през днешния ден в Народното събрание от депутатите за помощта за Украйна.

"Помагането ще бъде с ремонт на техника, само че всичко може да се пояснява превратно, Българска социалистическа партия си изигра добре картите. Участваме с безучастие ", счита Румен Овчаров.

"Войната стартира, тъй като Русия искаше НАТО да не влиза в Украйна и да се извършват Минските съглашения, което Украйна не правеше. Европа беше поръчител за осъществяването на тези съглашения и тя не реагираше на протичащото се в Донецк и Луганск осем години ", напомни той.

Притесненията на Румен Овчаров се усилва вероятността да влезем във война.

"Предвижда се изпращането на големи количества оръжия в Украйна, някои от които с обсег от над 300 километра. Ако стартира същинска война, ще бъдем на сантиметър от "голямата война ", предизвести той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР