Според анализите на ЕК повишената покупателна способност на населението и

...
Според анализите на ЕК повишената покупателна способност на населението и
Коментари Харесай

ЕК върна по-оптимистичната прогноза за растежа на България

Според анализите на Европейска комисия нарасналата покупателна дарба на популацията и вътрешното ползване ще дърпат българската стопанска система напред.

© Юлия Лазарова Още по тематиката
GfK: Очакванията за приходите в България се утежняват

Потребителското доверие в Европа доближава рекорден за последните 10 години връх, демонстрира изследване на компанията
13 фев 2018
Европейска комисия намали прогнозата си за българската стопанска система

Комисията чака 3.7% растеж на Брутният вътрешен продукт тази година, движен от ползване и обществени вложения
7 фев 2018
Европейска комисия увеличи прогнозата си за стопанската система на България

Комисията чака 3.8% растеж на Брутният вътрешен продукт следващата година, движен главно от ползване
9 ное 2017 Европейската комисия чака българската стопанска система дa резервира растежа си постоянен през идващите години. Според пролетната прогноза на институцията оповестена в четвъртък Брутният вътрешен продукт на България ще се усили с 3.8% през тази година и ще резервира непосредствен ритъм на развиване и през идната 2019 година, когато нарастването се чака да бъде 3.7%. По този метод Европейска комисия удостовери есеннaта си прогноза от ноември предходната година, когато завиши оценката си за Брутният вътрешен продукт на България с 0.1 процентен пункт. Същевременно зимната прогноза, която сочеше по-нисък напредък следващата година (3.7%), е ревизирана. Освен това новата прогноза дава доста по-благоприятни упования и за стабилността на растежа. Според предходните оценки българската стопанска система щеше да се развива с 3.5% през 2019 година, до момента в който в този момент цифрата е 3.7%.

Сред страните от Централна и Източна Европа прогнозата за българската стопанска система за 2018 година е по-добра от тази за Хърватия (2.8%) и Чехия (3.4%), само че по-слаба от тази за Словения (4.7%), Румъния (4.5%), Полша (4.3%), Унгария (4%) и Словакия (4%).

Вътрешното ползване

Основният източник на растежа ще бъде вътрешното ползване, като вносът ще продължи да надвишава износа. Публичните финанси ще се запазят постоянни, подкрепени от удобната макроикономическа среда и макар растежа на държавните вложения и заплати, се споделя още в прогнозата. По-рано Световната банка остави без смяна прогнозата си за България от есента - стопански напредък от 3.9% и 4% надлежно през 2018 и 2019 година Тогава банката заложи на мощно вътрешно търсене най-вече от страна на семействата, до момента в който чистият принос на износа към растежа се чака да се свие. Експертите подчертаха, че страната би трябвало да обърне внимание на отрицателните последици от влошаващата се демография и да форсира конвергенцията с останалите страни от Европейски Съюз.

Инвестициите ще доближат най-високия си ритъм на развиване за последните 10 години през 2018 година заради ниските лихви по заемите. Този развой ще се резервира, въпреки и с лимитирана динамичност и през 2019 година Но най-значителни ще са вложенията от страна на страната по линия на еврофинансирането от програмния интервал 2014-2020 година

Инфлация

Инфлацията ще бъде покрай " здравословното " равнище от 2% - планува се през тази и идната година цените у нас да нарастват с 1.8%, считат от Европейска комисия. Основната причина е нарасналата покупателна дарба на семействата, повишението на цените на енергийните източници и по-големите административни разноски. Периодът на дефлация у нас, траял през 2014 – 2016 година, завърши през 2017 година, когато хармонизираният показател на потребителските цени се усили с 1.2%.

Пазар на труда

Силното възобновяване на пазара на труда докара през 2017 година до връщане до предкризисни равнища на претовареност от 64%. Този развой обаче се чака леко да се забави през тази и идната година заради дефицит на работна ръка. Така растежът на заетостта ще се намали от 1.8% през 2017 година до надлежно 1.1% и 0.4% за тази и 2019 година Нивото на безработица ще продължи да се намалява до 5.3% през идната година.

Как се показва общността

Що се отнася до Европейския съюз, оценките сочат, че през 2017 година е бил реализиран 10-годишен връх, като стопанската система както на цялата общественост, по този начин и на страните в еврозоната е повишена с 2.4%. Очакванията са през 2018 година нарастването на Брутният вътрешен продукт да бъде 2.3% и да се намали до 2% през 2019 година Инфлацията ще бъде 1.5% през тази и 1.6% следващата година. Публичните финанси не престават да се усъвършенстват, като се чака бюджетен недостиг 0.7% от Брутният вътрешен продукт в страните от еврозоната и 0.8% за всички 28 страни - членки на Европейски Съюз, към края на 2018 година

" Икономическото развиване в Европа ще продължи със постоянен ритъм през тази и идната година, само че също виждаме някои увеличаващи се опасности. Затова имаме потребност да изградим фискални буфери, да реформираме стопанските системи си към по-бърза успеваемост и да заздравим основите на нашия стопански и фискален съюз ", разяснява в публично известие Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейска комисия и комисар по финансовата непоклатимост и финансовите пазари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР