Според американския психолог Лоурънс Колберг съществуват 6 етапа на моралното

...
Според американския психолог Лоурънс Колберг съществуват 6 етапа на моралното
Коментари Харесай

6-те стадия на моралното развитие

Според американския психолог Лоурънс Колберг съществуват 6 стадия на моралното развиване, разграничени на 3 съществени равнища:

Предконвенционалният морал  (4-10 г.) е външно основан. На стадий едно – ориентацията към наказванията, моралните решения се концентрират върху властта на престижите и избягването на наказванията. Съжденията на стадий две са хедонистично ориентирани: дейности, които удовлетворяват личните персонални потребности, се преглеждат като морални.

1 стадий – подчинение/наказание

2 стадий – персонален интерес

Конвенционален морал (10-13 г.) е характерен за възрастните. Тези, които мислят по стандартен метод съдят моралността на дейностите, сравнявайки ги с гледната точка на обществото и упованията. На стадий три е включено междуличностното координиране: човек се придържа към разпоредбите, които са били интернализирани, с цел да доставя наслаждение и да бъде одобряван от значимите други. На стадий четири моралността се дефинира като „ извършване на личните отговорности “ и в този момент интернализираните правила на съществуващия социален ред се поддържат сами за себе си.

3 стадий – утвърждение от другите, „ положителното дете “

4 стадий – правда и ред

Постконвенционален морал (след 13 г.) – Това съгласно Колберг е нивото на същинската добродетелност. Именно на това ниво индивидът съди за държанието, като се основава на своите лични критерии, което допуска и високо умствено развиване. Това ниво включва петия и шестия етап. На стадий пет се употребява правническата ориентировка или ориентацията на обществения контракт: човек прави оценка относителната природа на разпоредбите и законите, само че схваща, че е належащо договорно единодушие за обезпечаване на отбраната на хората, в това число и на него самия. На стадий шест личното обвързване, а не общественият консенсус лежи в основата на личния избор всред моралните правила. Поведението се диктува от определен от самия човек блян без значение от реакциите на други.

5 стадий – публичен контракт и либералност

6 стадий – универсални, всемирен правила

Той твърди, че доближаваме всеки един от тези стадий, откакто д

Теорията на Колбърг не остава и без рецензия. Основните причини срещу тази теорията са, че отсъждането, дали нещо е вярно или не, не е единственото мерило за морал. Също по този начин, взимането на решение, вярно или не, не е наложително идентично с нашите дейности. Дори и да можем да преценим избрана обстановка морално " вярно ", това не значи, че ние ще можем да постъпим също вярно. Несъмнено, мисленето и дейностите са разнообразни понятия. От друга страна, обаче, Колбърг съумява да улови механизмите на мислене присъщи за съответното равнище на морални разсъждения. Това е един значителен прогрес в разбирането за морала и неговото развиване.

Научете повече за стадиите на развиване във видеото по-долу (налични са надписи на български).

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР