Според 58% износът ни към островната държава ще се намали.

...
Според 58% износът ни към островната държава ще се намали.
Коментари Харесай

Всяка пета българска фирма очаква загуби заради Брекзит

Според 58% износът ни към островната страна ще се понижи. Едва 25% виждат благоприятни условия да се завърнат работещите българи от Англия в България и отчасти да бъде решен казусът с неналичието на човешки запаси за бизнеса

Повече от две трети от представителите на българския бизнес считат, че след Brexit цените на вносните артикули от Англия, главно коли и медикаменти, ще нарастнат. Това демонстрира експресно изследване на Българската търговско-промишлена палата измежду членовете ѝ.

72% от компаниите считат, че цените на вносните артикули от Англия ще нарастнат. През 2017 година Англия е на 11-о място в българския експорт с 651 млн. евро, вносът ни оттова възлиза на 476 млн. евро (18-о място измежду страните, от които България най-вече внася). Най-много от Острова през 2017 година сме купили медикаменти и коли, следвани от електрическа сила и алкохол, сочи изследването, което е по поръчка на " Монитор ".

Според 58% износът ни към островната страна ще се понижи. Едва 25% виждат благоприятни условия да се завърнат работещите българи от Англия в България и отчасти да бъде решен казусът с неналичието на човешки запаси за бизнеса.

Излизането на Англия от Европейски Съюз ще се отрази отрицателно на дребния и междинния бизнес. Всяка трета компания у нас счита, че ще бъде ощетена от решението на Острова.

Очакванията са оборотите на компаниите, които търгуват с Англия, да тръгнат надолу. Brexit ще аргументи съществени загуби на всяка пета българска компания. 31% от участващите компании в допитването имат бизнес или търговски връзки с Англия. Износът ни за Острова са лекарствени артикули и автомобилни елементи, бранш във напредък у нас през последните години. Част от новите артикули, които сполучливо се продават на Острова, са мебели с растеж от 25% при износа за 2016 година по отношение на 2015 година Няколко компании в областта на осведомителните и информационните технологии също се постановат на пазара.

Повече от половината от компаниите (53%) считат, че ще има и отлив на вложения от Англия към България. Англия е на 5-о място по мярка на непознатите вложения у нас - общо до края на 2017 година те са в размер на 2,3 милиарда евро. През 2017 година обаче те са с негативна стойност и имаме отлив от 61 млн. евро вложения от Обединеното кралство. Сред 100-те най-големи компании с присъединяване на задгранични вложители в България са сдружение за железни произведения, структури и профили, огромен дистрибутор на автомобилни горива и смазочни материали, производител на виновност от грозде и търговец на цигари, демонстрират данни на Българска организация по вложения.

Повече от 50% от бизнесмените не чакат съществено въздействие Brexit върху българската стопанска система. Почти една трета (28%) са тези, които считат, че излизането на Англия от Европейски Съюз, ще се отрази отрицателно на България, било то директно или косвено. Около 15% не могат да преценяват резултатите. Само 2% смятат, че отделянето на Англия ще има позитивен резултат върху нашата стопанска система.

На въпроса съответно дали за тяхната активност Brexit ще има въздействие, фирмите даже са по-оптимистично настроени в отговорите си. Близо 2/3 (67%) не чакат за тяхната активност някакво въздействие от напускането на Евросъюза, 21% считат, че ще пострада бизнесът им, 8 на 100 не могат да преценяват, а единствено 4% виждат позитиви за тях./ econ.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР