Споразумението, постигнато между Nexo и регулаторните органи в САЩ, няма

...
Споразумението, постигнато между Nexo и регулаторните органи в САЩ, няма
Коментари Харесай

Гешев за златните кюлчета: Не са намерени кюлчета и банкноти, а има снимки - обект на разследване

" Споразумението, реализирано сред Nexo и регулаторните органи в Съединени американски щати, няма отношение към българското наказателно следствие и произвеждане. " Има предпазен очевидец, който се тормози за сигурността си и има обезпечена отбрана ", съобщи в " Денят стартира с Георги Любенов " по основният прокурор Иван Гешев.

Казусът Nexo

" Този случай се проверява от септември месец. В хода на делото в Националната следствена работа има обвинявания за проведена незаконна група, данъчни закононарушения и пране на пари ", разгласи Иван Гешев.

По думите му това е огромно следствие, което ще отнеме дълго време.

Относно това дали има ли прилики сред Nexo и следствието за къщата в Барселона Иван Гешев разяснява, че и по двете следствия става въпрос за пране на пари. Окачестви ги като комплицирани следствия

" Необходимо е подпомагане на нашите сътрудници. И двете следствия следва да бъдат завършени в рационален период в идващите седмици, може би месец и нещо, тъй като се чакаха отговори от Кипър и една банка от Европейския съюз ", съобщи Иван Гешев.

Пребитият секретар на културния клуб " Цар Борис III " в Охрид

" Според българското законодателство българската прокуратура не може да предприеме дейности, тъй като той не е български жител. Свързах се с македонския основен прокурор, който ме увери, че по случая се работи интензивно, арестувани са 2 или 3 лица ", разгласи Иван Гешев.

 

По думите му сходен случай не е в духа на добросъседството на страни, които желаят да са дружно в европейското семейство.

Къщата в Барселона и кюлчетата

Той разясни, че се действа по един и същи метод по отношение на всички лица и стандартът е спазването на закона.

Гешев разяснява фотосите, свързани с някогашния министър председател Бойко Борисов с кюлчетата и парите, снимани в резиденция " Бояна " по този начин: " Не са открити кюлчета и банкноти, а има фотоси, които са обект на следствие ".

Относно това дали Борисов може да бъде изправен на съд Иван Гешев разяснява, че всяко дело е допустимо, в случай че бъдат събрани доказателства. " Нямам подозрение, че ще бъдат повдигнато обвинявания, сподели Гешев. Уточни, че зад всички политически офанзиви стоят доста пари и предвижда, че в този момент ще станат още повече след случая с Nexo.

Случаят Джемкорп

 По думите прокуратурата няма интензивност по отношение на " Джемкорп ", защото чака ДАНС да обобщят информацията и да я дават на прокуратурата.

" След това ще предприемем съответните дейности по закон. Министерство на вътрешните работи би трябвало да разкрие закононарушение ", добави основният прокурор.

Политика и закони

" Механизмът за следствие на основния прокурор опонира на Конституцията, законите и европейските стандарти, това е изключително законодателство за стеснен кръг хора ", разяснява Гешев.

Правната комисия на Народното събрание одобри на първо четене законопроекта на служебния кабинет за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, с който се основава механизъм за следствие на основния прокурор.

Според него салдото сред политиката и правосъдната власт се назовава господство на закона. Гешев съобщи, че има опити на български политици да овладеят правосъдната власт.

" Прокуратурата не държи никоя партия. Моите пълномощия могат да бъдат изменени единствено най-вероятно от Велико национално заседание ", акцентира Иван Гешев.

По думите му приоритет за българската прокуратура са трафика на дрога към учебните заведения, проведената и битова престъпност, телефонните измами и корупцията по високите етажи.

" Не ме тормози да има конституционно болшинство в Народното събрание. Трябва да завърши политическата неустойчивост тъй като страната ни се намира в конституционна рецесия ", добави основният прокурор и акцентира, че няма политически упоритости.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР