Споразумението, което позволява на Украйна да изнася зърно през Черно

...
Споразумението, което позволява на Украйна да изнася зърно през Черно
Коментари Харесай

Сделката за зърно в Украйна е удължена

Споразумението, което разрешава на Украйна да изнася зърно през Черно море, ще бъде продължено " при сегашните условия ", съобщи почитан турски чиновник пред Агенция Франс Прес.

" Споразумението ще остане в действие при сегашните условия за четири месеца ", съобщи служителят при изискване на анонимност.

Украйна е един от най-големите производители на зърно в света, а нахлуването на Русия в страната блокира 20 млн. тона зърно в пристанищата ѝ, преди Организация на обединените нации и Турция да сключат съглашението през юли.

Служителят съобщи пред Агенция Франс Прес, че съглашението ще бъде в действие " 120 дни, като се имат поради зимните условия ", като добави, че след зимния сезон може да има " нови договорености ".

Международен източник, непосредствен до договарянията, също удостовери пред Агенция Франс Прес, че заинтригуваните страни са се съгласили да удължат периода на съглашението.

В сряда турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи на конференция по време на срещата на върха на Г-20 в Индонезия: " Аз съм на мнение, че тя (сделката) ще продължи. Няма никакъв проблем. "

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също разяснява договорката в своя Туитър акаунт.

„ Сделката за зърно ще бъде удължена с 120 дни. Украйна, дружно с Организация на обединените нации и Турция, направи значимо решение в борбата против световната продоволствена рецесия. Очакваме публично удостоверение от Турция и Организация на обединените нации “, написа той.

Същото направи и ръководителят на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

„ Приветствам решението за удължение на самодейността за експорт на зърно през Черно море “, написа той в Туитър. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР