Споразумение за сътрудничество и побратимяване подписаха кметовете на Община Ветово,

...
Споразумение за сътрудничество и побратимяване подписаха кметовете на Община Ветово,
Коментари Харесай

Община Ветово се побратими с Авджълар

Споразумение за съдействие и побратимяване подписаха кметовете на Община Ветово, доктор Мехмед Мехмед и на Инстанбулската община Авджълар адв. Туран Ханчерли.

На тържествената сесия на Общинския съвет участваха някогашни и сегашни депутати от Движението за прав и свободи, заместник-кметове, общински съветници от двете общини и поданици на Ветово.
 Ветово
Сътрудничеството ще обгръща областите стопанска система, превоз, инфраструктура, запазване на околната среда, спорт, туризъм, културно обучение, обществено подкрепяне.

Двете общини се споразумяха да укрепват и развиват съдействието сред жителите, да способстват за превъзмогване на стандартите, да развиват съдействие в региона на образованието,спорта и туризма, посредством взаимни просветителни планове, университетски стажове и професионално образование и продан на спортисти.

Страните се договориха и за културно съдействие, както и икономическо развиване посредством усилване на контактите сред икономическите субекти и поощряване на търговски събития.

“Приятелството сред нашите две общини стартира в далечната 1928 година, когато изселници от Ветово основават Централната махала в Авджълар. Не инцидентно, когато през днешния ден се каже Авджълар, първото нещо, за което се сеща всеки е Ветово. Подписването на съглашението единствено официализира дългогодишната връзка сред нашите две общини ”, означи в словото си кметът на Ветово доктор Мехмед Мехмед. Той не пропусна да означи, че съглашението е плод от напъните на всички поданици и работата на всички досегашни кметове на двете общини от времето след 1989 година, като пое ангажимет да продължи да работи интензивно за междусъседските връзки.

От своя страна адв. Ханчерли изрази вярата, че подписването на съглашението сред Ветово и Авджълар, което съставлява и съглашение сред двете страни, ще стане образец за добросъседство, съгласие и културни взаимоотношения. “Радвам е, че ние сме образецът, който може да бъде даден в тези времена, когато войната пристигна и на нашия континент ”, означи Ханчерли. “Искрено се надявам подписването на това съглашение да обезпечи и препотвърди братството, другарството и разбирателството сред Република България и Република Турция и нашите два народа ”, сподели в умозаключение Туран Ханчерли.

Гостите от Турция бяха посрещнати с “Добре пристигнали ” и от народния представител Ализан Яхова. В словото си тя означи, че Русе е най-европейската точка на България, а Ветово е сърцето на региона. “Когато стане дума за Турция и Истанбул нашите сърца са ориентирани единствено към Авджълар. Днес изключително доста се нуждаем от взаимна помощ, с цел да посрещнем провокациите от световните събития, на които ставаме очевидци. Това съглашение ще даде опция на жителите на двете общини да вземат решение дружно проблемите си и да намират общи решения. Община Ветово може да бъде европейския взор на Община Ветово ”, безапелационна бе Ализан Яхова. Тя подари на кмета на Авджълар пейзаж от русенския площад “Свобода ”. Картината унмишлено беше в дребен размер, с цел да я постави в своя кабинет, сред фамилните фотоси. “Защото към този момент сме едно семейство ”, разясни Ализан Яхова.

Авджълар (на турски: Avcılar) е квартал на град Истанбул, Турция. Той е ядрото на околия (градски район) Авджълар на вилает Истанбул. Районът е нов в западните околности на европейската част на Истанбул, току на входа на града от към автомагистралата от българската граница, в южната си част регионът опира в Мраморно море.

Населението на квартала е 383 786 души, което го подрежда на 14 място от 39-те квартала на мегаполиса Истанбул.
 Истанбул
Някога настрана село в околните околности на Истанбул, през днешния ден Авджълар (преведено от турски език ловците или ловци) е нов и съвременен градски регион на мегаполиса Истанбул. Навярно името си селото дължи на непокътнатите тогавашни ловни хижи, където отсядали при лов османски султани и тяхната свита.

До Балканските войни дребното селце Авджилар е дом на към 50 гръцки фамилии, които са принудени по силата на спогодби сред Гърция и Турция да се преселят в Гърция, а на тяхно място да се настанят турци. Скоро след напускането на гърците селската църква е превърната в джамия, а през 1977 година същата е съборен, с цел да се издигне на нейно място нова.

До втората половина на XX век Авджълар остава малко крайбрежно селце с огромни открити площи в покрайнините. Значително се разраства през 80-те години на XX век, когато са издигнати огромен брой жилищни постройки и къщи.

Развива се индустрията, основно към пристанището и по пътя към тогавашното село Фирузкьой, от което се окрива аспект към целия стеснен и вдлъбващ се в континента залив на Авджълар

Квартал Авджълар е от уредените и ползващите се с положително име квартали на Истанбул, самият факт, че цените на жилищата в центраната част на квартала, покрай морето, са скъпи е доказателство за това.

В Авджълар има доста просветителни и културни институти, най-известни от които са Истанбул Университеси Авджилар Кампюсю (Филиал на Истанбулския университет) и Кюлтюр Сарайъ (Дворец на културата).

През квартала минава минава автомагистрала ТЕМ и път Е-5 (d-100), които разделят региона на три елементи. Автомагистралата, имаща по 4-5ленти в посока, е една от главните пътни артерии в Истанбул. Поради огромния трафик, построената линия на „ Метро Бус “, през 2011 година, доближава към този момент и квартал Авджълар. Благодарение на „ Метро Бус “, пасажерите на мегаполиса, доближават бързо до мечтаната точка, тъй като тези бус-ове, се движат в независими ленти в автомагистралата. По автомагистралата се движат и елементарните рейсове и бусове, само че постоянно заран и вечер те попадат в тапите, нормални за Истанбул и по този начин пътуването се забавя с 30 – 60 минути. Стратегическото място на квартала го прави доста комфортен от страна на пътешестване, защото доста елементарно може да се реализира връзка с метро, трамваи, тролеи и други, които улесняват пасажерите.

Квартал Авджълар представляващ ядрото на градския регион е прочут като „ българският квартал “ от години, заради обстоятелството, че огромна част от жителите му са български турци, преселници там в продължение на няколко десетилетия. Голяма част от преселниците, живеят в Джихангир махала.

В квартал „ Авджълар “ има и няколко български кафенета, в които може да намерите български напитки и обслужване на български език.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР