Спорът за статуите и фризовете от Партенона, които са в

...
Спорът за статуите и фризовете от Партенона, които са в
Коментари Харесай

Спорът между Гърция и Британския музей за фризовете на Партенона се задълбочава

Спорът за статуите и фризовете от Партенона, които са в Бритинския музей и Гърция желае да ѝ бъдат върнати, се задълбочи още повече откакто Атина отхвърли изказванията на музея, че множеството от тях са били просто извадени от руините към античния монумент.

Заместник-директорът на Британския музей лекар Джонатан Уилямс съобщи на годишната среща на ЮНЕСКО, че огромна част от фризовете и статуите са били „ избавени “ от руините към Партенона и не всички от тях са били изрязани от постройката, като се твърди.

Това става, откакто британците се съгласиха да договарят по остарелия спор за връщането на античните скулптури в родината им. Думите на Уилямс разгневиха гръцките културни дейци, които се позозават на очевидци от предишното, че скулптурите и фризовете са били механично изрязани със специфични триони за мрамор от храма от 5 век преди новата епоха и то с цялостното познание и утвърждение на тогавашния английски дипломат в Отоманската импария лорд Елгин.

Това става видно и от кореспонденцията на шотландския лорд с италианския художник Джовани Батиста Лусиери, на който е било поверено набирането на античните предмети през 1801 година.

При последното си посещаване във Англия през ноевмри гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис повдигна остро въпроса за по този начин наречените „ мрамори на Елгин “ пред английския министър председател Борис Джонсън. Британският музей, който е закупил антиките от лорд Елгин през 1816 година, има 15 огромни метопи или мраморни плочи с релефни изображения и 17 мраморни скулптури, както и 75 метра от истинския 160-метров фриз в Партенона.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР