Спорът продължава. Наследниците на създателя и дългогодишен организатор на фестивала

...
Спорът продължава. Наследниците на създателя и дългогодишен организатор на фестивала
Коментари Харесай

В дълбоките води на спора за джаз фестивала в Банско

Спорът продължава. Наследниците на основателя и дълготраен уредник на фестивала доктор Емил Илиев, които са носители на правата, се смятат за отстранени от планирането на събитията на огромния музикален конгрес.
Това изрично е кражба на интелектуална благосъстоятелност “, сподели пред БНР Татяна Илиева, шеф на “Международен джаз фестивал Банско - Емил Илиев ”.

„ Този фестивал е основан от моя брачен партньор и като интелектуална благосъстоятелност след неговата кончина остава на нас, наследниците. “

Още от 28 януари, след първата публична среща с представители на Община Банско, в това число с кмета Иван Кадев, наследниците получават уверения, че ще поемат и продължат организацията на 24-ото издание на фестивала. През март и декларират изрично на Татяна Илиева, че те поемат цялостната организация. 

На 11 май обаче ненадейно настава нов поврат – в писмо кметът Кадев оповестява, че дава организацията на компанията на Илиева. Тя дава отговор, че това може да се случи при изискване, че в период от два работни дни управлението на Общината отдръпна от Патентното ведомство поръчката за приемане на комерсиална марка .

„ Второто изискване беше да подпишем най-малко тригодишен контракт , с цел да можем да бъдем сигурни “, уточни Илиева в предаването „ Преди всички “.

 Татяна Илиева, Асен Велинов, Екатерина Карагяурова, Борис Янев

След като в период Татяна Илиева предоставила поисканите от Община Банско проектобюджет и стратегия за провеждането на фестивала, тя не е получила отговор.

„ До момента, 8 юни, аз действително нямам в писмен тип никакъв формален отговор от управлението на Община Банско, че организацията на този фестивал е предоставена на други лица. “

До момента починалият към този момент основател на фестивала Емил Илиев е имал извънредно правилни връзки с Община Банско, добави още брачната половинка му.

Международният джаз фестивал е една емблема за град Банско и за този район, само че единствената роля на Общината досега е била да бъде главен спонсор и да дава площад „ Никола Вапцаров “ за организацията и провеждането на фестивала “, означи Татяна Илиева.

В момента от Община Банско към този момент канят реализатори за фестивала, а екипът на Илиева е изолиран , стана ясно от казаното.

Повече по този спор чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР