Спорът на Великобритания с ЕС за търговията в Северна Ирландия

...
Спорът на Великобритания с ЕС за търговията в Северна Ирландия
Коментари Харесай

САЩ се притесняват, че спор между Великобритания и ЕС може да навреди на единството на Запада

Спорът на Англия с Европейски Съюз за търговията в Северна Ирландия рискува да навреди на единството на Запада по време на войната в Украйна, съобщи върховен американски чиновник. Днес в Лондон идва специфична американска делегация, с цел да посредничи в решаването на разногласието за Протокола за Северна Ирландия.
Дерек Шолет, основен консултант на американския държавен секретар Антъни Блинкън, съобщи за Би Би Си, че се надява да се откри решение на разногласието за търговията в Северна Ирландия след Брекзит. Той посочи, че огромна борба сред Англия и Европейски Съюз е последното нещо, от което се нуждае Вашингтон. Според него Владимир Путин ще употребява всяка опция, с цел да потвърждава изказванията си, че единството на Запада се разпада. 
Политически наблюдаващи считат, че намесата на Шолет е от огромно значение, тъй като доста рядко висши американски чиновници разясняват вътрешни английски каузи. Британското държавно управление готви закон, който ще му поволи едностранно да анулира елементи от Протокола за Северна Ирландия, а при ответна реакция на Брюксел това може да докара до комерсиална война. 
По-рано ръководителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси предизвести Борис Джонсън да внимава с Протокола за Северна Ирландия, тъй като това може да се отрази на сключването на двустранна договорка за свободна търговия сред Вашингтон и Лондон. 
Вчера в Брюксел дойде американска делегация от девет души, ръководена от Ричард Нийл, един от най-близките съдружници на президента Джо Байдън. Днес делегацията идва в Лондон. Шестдневната обиколка на американците включва още Дъблин, Кери и Белфаст. Нийл е поискал персонална среща с Джонсън, само че още няма информация дали такава ще се състои.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР