Спор за организацията и авторството на фестивала на лавандулата възникна

...
Спор за организацията и авторството на фестивала на лавандулата възникна
Коментари Харесай

Спор за организацията и авторството на фестивала на лавандулата възникна в Чирпан

Спор за организацията и авторството на фестивала на лавандулата породи в Чирпан. Досегашните уредници на празниците считат, че управлението на общината присвоява концепцията и иззема самодейността им, разгласи за Радио Стара Загора Нина Гергинова, създател на Празника на лавандулата в село Средно градище.

„ Ще търсим всички законови способи, ще осведомяваме всички държавни институции. Те могат да бъдат наши сътрудници, само че не могат да изземат нашата самодейност. Това е заграбване на непозната концепция. “, сподели Гергинова.

Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов изясни, че концепцията на общината е да направи фестивалът в интернационален, той да се разрасне с тридневна стратегия, а по европроект ще се кандидатства и за основаване на Музей на лавандулата в село Средно градище. Крачолов добави, че концепцията лавандуловите празници са по концепция точно на локалната инициативна група към община Чирпан.

„ Когато има концепция в социална изгода, считам, че общината би трябвало да я поддържа. От 2021 година община Чирпан е записала в патентно ведомство интернационален лавандулов фестивал. Ние сме го присъединили в 10-годишния проект за развиването на общината в тактиката за просвета и туризъм и това е желанието на хората, които са геренирирали тази концепция, на лавандулопроизводителите и основателите “, сподели Крачолов.

По думите му към този момент се работи интензивно и по тазгодишната стратегия на фестивала.

„ Тази година за първи път ще бъде интернационален фестивал, ще бъде тридневен, ще се направи бъде в Средно градище, ще затворим фестивала в неделния ден, още веднъж в Чирпан, като обмисляме по какъв начин да вкараме и село Спасово, където има не малко насаждения на лавандула и има какво да покаже, има прелестна етнографска къща, черква, изографисана от брата на Георги Данчов-Зографина “, описа кметът на Чирпан. По думата му се приготвя и една изненада за фестивала. Съвместно с Университетът по хранителни технологии в Пловдив се създава неповторима лавандулова есенция.

В Чирпан ще бъде проведен и интернационален туристически конгрес. Вече са декларирали присъединяване над 14 туроператорски компании.

„ Така ще може да популяризираме района на Чирпан като една доста забавна и друга културна дестинация, гоним онази висока летва, която са сложили колегите  в Казанлък с Празника на розата “, сподели още Ивайло Крачолов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР