Спомняте ли си онази песен, която преди близо 30 години

...
Спомняте ли си онази песен, която преди близо 30 години
Коментари Харесай

10-те най-добри музикални „шапки“ от сериали на HBO

Спомняте ли си онази ария, която преди близо 30 години събираше цялото семейство пред дребния екран, с цел да се насладят дребни и огромни на следващия епизод от френския сериал „ Шатовалон “? Ербер Леонар и неговата „ Puissance et Gloire “ се трансформира в същинска класика, която и до през днешния ден може да бъде чута в родния радиоефир.

А знаете ли, че зад въздействащата тематика към сериала „ Туин Пийкс “ стои роденият през 1937 година американски композитор Анджело Бадаламенти? В този ред на мисли няма по какъв начин да не споменем и страховитата мелодия, която звучи при започване на всеки епизод на друга телевизионна класика – сериала, трансформирал се в същински номер 1 за почитателите на паранормалното, „ Досиетата X„.

Разбира се, описът с сходни образци би могъл да бъде безпределно дълъг, а като извод умерено можем да кажем, че началните песни и „ шапки “ на сериалите от дълго време са се трансформирали в обособена форма на изкуство.

По този мотив екипът на телевизионния колос HBO подреди някои от най-хубавите начални мелодии от продукции, излъчени в ефира на малкия екран. Част от заглавията, като „ Истинска кръв “, „ Game of Thrones “ и „ Семейство Сопрано “, са добре познати на българския фен, други – не чак до такава степен, само че музиката към всеки един от тях си коства да бъде чута. Ето 10-те най-хубави музикални „ шапки “ от сериали на HBO.

10. Престъпна империя

Да създадеш образна метафора, която да показа настроението от едно изключително размирно историческо време – напълно не е лесна задача. Бутилките уиски, които се носят по вълните са добра интерпретация на „ обръщение в бутилка “, а Нъки Томпсън, който умерено гледа бурните талази – демонстрира мощния му темперамент и способността му да оцелява, без значение в какъв брой мощна стихия е попаднал.
Музика: The Brian Jonestown Massacre – Straigh Up and Down

9. Голяма обич

„ Голяма обич “ споделя за живота на едно полигамно семейство и демонстрира драмата в живота на един брачен партньор и трите му съпруги. Шапката на сериала демонстрира Бил Хендрикс, който танцува, кара кънки и споделя разнообразни моменти от всекидневието си с трите си съпруги, а чупещия се лед символизира метафората, че да балансираш живот с три съпруги е като че ли да вървиш по тъничък лед. Бил е фундаменталист мормон и началото на сериала може би е и метафора на мормонския живот след гибелта: всеки мъж се придвижва в отвъдното със съпругите си, където населват планета с духовните си деца.
Музика: The Beach Boys – God Only Knows

8. Семейство Сопрано

Началото на всеки епизод е толкоз запаметяващо се, колкото и сериала въобще. Следваме Тони Сопрано, който кара през тънела Линкълн, през Ню Джърси и паркира колата пред дома си. Предвид обстоятелството, че Тони е мафиотски необут имаме чувството, че като че ли владее пътищата, по които кара.
Музика: Alabama 3 – Woke Up This Morning

7. Наркомрежа

Началото на „ Наркомрежа “ демонстрира сюжета на кино лентата – незаконния свят противоположен на силите на закона. Всъщност началото на сериала „ Наркомрежа “ са четири къси кино лентата, които съставляват есенцията от протичащото се в съответния сезон. Картините за извадени от подтекста на всеки един епизод и са подредени по метод, който става явен, единствено в случай че си гледал сериала.
Музика: The Blind Boys of Alabama / Tom Waits / The Neville Brothers / DoMaJe / Steve Earle – Way Down in the Hole

6. Пасифик

Този мини-сериал на HBO е фокусиран върху протичащото се в Тихия океан през Втората международна война. Всяка серия стартира с преплитащи се близки проекти на скици, надписи въодушевени от военни карти и документи и цветове поразително припомнят за японското изкуство.
Музика: Hans Zimmer – Honor (с присъединяване на James Fitzpatrick)

5. Carnevale

Сериалът продължи единствено два сезона, само че това не му попречи да завоюва 5 награди ЕМИ, в това число за началната шапка. Ангъс Уол, както може да се види и в Game Of Thrones, употребява детайли, с които елементарно може да се опише образно тематиката в сериала. Уол ни вкарва в сюжета благодарение на картите Таро и разкрива ерата на Голямата меланхолия с изписаните на картите думи: Свят, Смърт, Съд.
Музика: Jeff Beal – Carnivale Main Title Theme

4. Два метра подземен ООД

През 2002 година емблематичното начало на „ Два метра подземен ООД “ подвигна летвата за метода, по който стартират телевизионните сериали по света. Създателят на сериала Алън Бол разказва началната шапка като „ Елегантна, кинематографична и безпределно нетипична за малкия екран “, което е напълно точното определение на интрото, което демонстрира пътят на един човек към гроба.
Музика: Thomas Newman – Six Feet Under: Main Title Theme

3. Истински детектив

Телата и лицата на героите се употребяват като „ прозорци “ през които се виждат пейзажи и по този начин виждаме същинската същина на маргинализирани герои или двойствената същина на други облици. Образите на основните герои са построени от местата, на които са живели. Така по доста графичен метод в шапката се демонстрира същото, което се разкрива и самия сериал: разкриват се герои посредством местата, от които идват. Огънят е основен детайл, тъй че се следва логиката да се върви от мрака към светлината и най-накрая всичко да изгори. Сценария и сюжета на сериала са доста интензивни, което разрешава да се заложи на апокалиптичните фрагменти в началните надписи.
Музика: The Handsome Family – Far From Any Road

2. Game of Thrones

Началото на сериала съставлява триизмерна карта на приказния свят, в който се развива действието. Докато камерата прелита над другите места, където се развива действието в сериала, комплицирани механизми, напомнящи на часовникови, разрешават на здания и други структури да изникват и да се разпростират на картата. Началото на всеки епизод е друг, тъй като на картата се демонстрират единствено местата, които ще бъдат показани в съответния епизод. Началните надписи са дело на носителя на две награди Оскат и една премия ЕМИ Ангъс Уол.
Музика: Ramin Djawadi – The Main Theme of Game of Thrones

1. Истинска кръв

Концептуално началото на сериала е замислено към концепцията за „ блудницата в храма “, като контрастно се сменят облици на секс, принуждение, и вяра, като всичко е показано от гледната точка на някакво свръхестествено създание, което следи героите в сериала. Създателите са желали да се акцентира на сексуалността и насилието, които са основна част от сериала. Началните надписи наподобяват повече на документален филм, в сравнение с елементарен ефирен сериал.
Музика: Jace Everett – Bad things

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР