Спомените за Патриарха на българската литература са само в превъзходна

...
Спомените за Патриарха на българската литература са само в превъзходна
Коментари Харесай

173 години от рождението на Иван Вазов - човекът, превърнал словото в смисъл и символ

„ Спомените за Патриарха на българската литература са единствено в превъзходна степен, тъй като Иван Вазов е дал основите на всички литературни жанрове. Той е индивидът, който е трансформирал словото в действителност в смисъл, в знак ". Това съобщи за БГНЕС Боян Ангелов, ръководителят на Съюза на българските писатели.


Днес честваме 173 години от рождението на Иван Вазов и по този мотив Съюзът на българските писатели, Националният книжовен музей, както и редица жители сервираха цветя пред паметника на поета в столицата.


Боян Ангелов напомни, че по време на всички войни българските бойци са тръгвали въодушевени от „ Епопея на забравените ", от „ Опълченците на Шипка ". ‚Иван Вазов е индивидът, който въодушевява и в този момент българските писатели. Той е знамето на българската литература, и макар че в предишното е имал разнообразни отрицания в една или друга степен, той остава един от високите върхове освен на българската, само че и европейската литература, тъй че името на Иван Вазов ще остане вовеки в сърцето на българите ", съобщи още той.


Атанас Капралов, шеф на Националния книжовен музей, съобщи за БГНЕС, че Патриархът на българската литература " оставя за нас най–висшата полезност ", а точно родолюбието. „ Ние имаме ужасно огромна потребност от родолюбци в съвремието ни, и аз се веселя, че още в детството ми съм израснал със стиховете на Иван Вазов, с „ Аз съм българче ", с всички тези родолюбиви негови творби, които ме карат да имам вяра в положителната звезда на България ", сподели още Капралов и посочи, че ние, българите, сме с едно не изключително положително отношение към нас самите, само че когато се обръщаме към Вазов нещата стават други. „ Той ни учи на тъкмо противоположното – да имаме вяра в себе си, да се борим и да знаем, че нашата звезда рано или късно ще изгрее ", съобщи още шефът на Националния книжовен музей.


Пред паметника на Вазов прозвуча и стихотворението му „ Аз съм българче " в осъществяване на децата Хелена и Антон Петрови. БГНЕС беседва с майката на надарените деца. „ Като българка и тяхна майка се усещах извънредно горда да ги чувам, когато рецитират „ Аз съм българче ", и съм извънредно признателна на техните учители в детската градина и в учебно заведение, които ги научиха да рецитират стихотворението и да си го припомняме постоянно на такива дни, в които честваме национални празници и значими дати ", сподели Ани Петрова, майката на Хелена и Антон. Тя насочи обръщение към всички български жители да се пробват да съхраняват българското в себе си, да почитат българското, историята и да не не помнят от кое място идват. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР