Спомените, които изчезват при болестта на Алцхаймер, не са загубени

...
Спомените, които изчезват при болестта на Алцхаймер, не са загубени
Коментари Харесай

Учени възстановиха изгубени спомени чрез светлина

Спомените, които изчезват при заболяването на Алцхаймер, не са изгубени вечно, написа CNET, представен от организация Фокус. Нещо повече, откриватели са показали, че те могат да бъдат възобновени.

Екип, управителен от Сусуму Тонегава от Центъра за генетика на невронните вериги RIKEN-MIT, сполучливо е употребявал техника, наречена оптогенетика, с цел да възвърне мемоари в мозъка на лабораторни мишки, заболели от Алцхаймер. Това демонстрира, че болестта визира извикването, а не образуването и съхранението на мемоари. Проучването дава вяра, че обвързваното със загуба на паметта положение може да бъде обратимо и при хора.

Оптогенетиката е инвазивна техника, която включва непосредствено ориентиране на светлинни импулси към генетично маркирани кафези. Методът може да служи за управление на невронна интензивност, само че към този момент не се употребява при хора. „ Това е изследване, което има за цел да тества идея, “ споделя Сусуму. „ Дори, в случай че наподобява, че даден спомен е липсващ, той към момента е там. Въпросът е по какъв начин да го възстановим. “

Екипът е открил, че дендритните разклонения са от основно значение за възвръщането на мемоари, най-малко при мишки. Това са дребни издатини в дентритите на невроните, които са виновни за образуването на синапсни връзки. Обикновено дентритните разклонения се образуват по натурален път при генериране на спомен.

При опитните мишки с Алцхаймер дендритните разклонения са се скъсили с развиването на заболяването. Чрез фибро-оптична светлинна стимулация, откривателите са били в положение да регенерират разклоненията и спомените на мишките са били възобновени.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР