Спокойно и неособено активно започна гласуването в Пазарджик. В урната

...
Спокойно и неособено активно започна гласуването в Пазарджик. В урната
Коментари Харесай

Спокойно започна изборният ден в Пазарджик

Спокойно и неособено интензивно стартира гласуването в Пазарджик. В урната в кв. „ Изток ” има няколко бюлетини, гласуването тече, само че ползата не е огромен.
Прочетете още
В Пазарджик претендентите за кметския стол са 12. За местата в локалния парламент се състезават 23 партии и обединения. Над 116 000 души имат право на глас в Пазарджик. На изборите през 2019 година интензивността е била 43%, което значи, че  над 44 000 души са упражнили правото си на глас.

СОФИЯ

В столичното 120-о учебно заведение " Г. С. Раковски " има 8 секции за гласоподаване. Тук се гласоподава с три типа бюлетини - за кмет на Столична община, за кмет на регион и за общински съветници. На местата в София, където се гласоподава за кмет на кметство с над 100 души население, има и четвърта бюлетина.

В тази секция към момента няма искащи за гласоподаване.

БЛАГОЕВГРАД

Изборният ден в община Благоевград стартира обикновено, всички секции са отворили в точния момент, сподели ръководителят на Общинската изборна комисия – Благоевград Мартин Бусаров.

Жителите на Благоевград избират сред 12 претенденти за кмет и 24 кандидатски листи за общински съветници, регистрирани за присъединяване в днешните локални избори.

Право на глас имат малко над 64 700 гласоподаватели, осведомиха от Областна администрация – Благоевград.

Правото си на глас жителите на Благоевград могат да упражнят в общо 148 секции на територията на регионалния град. Една е преносимата секция, оповестиха от регионалната администрация.

ЛОВЕЧ

Деветима са претенденти за кмет на община Ловеч, а 195 се надяват да влязат в Общинския съвет, където местата са 29, разпределени в 14 листи.

Изборният ден в общината стартира обикновено, отворени са всички 98 секции. Това заяви ръководителят на Общинската изборна комисия в Ловеч Анна Михайлова.

Избирателите с право на глас са 39 667. От тях 399 са младежите, навършили неотдавна пълноправие и ще могат да гласоподават за първи път на локални избори.

Местата за гласоподаване, които са допълнителнo разкрити са 4 - в МБАЛ " Проф. доктор Параскев Стоянов ", Държавната психиатрична болница, Дома за възрастни с физически увреждания в село Сливек и в Дома за остарели хора " Върбовка ". Три пък са преносимите секции за хора с физически увреждания.

ВАРНА

Първите искащи да гласоподават във Варна към този момент упражниха правото си на избор. Дори има няколко индивида, които чакат на опашка пред една от секциите в морския град. Няма изчезнали членове на СИК-ове. В 4-та езикова гимназия " Фредерик Жолио Кюри " всички секции отвориха порти в точния момент.

388 хиляди са хората, които имат право да гласоподават. 280 хиляди са варненци, които през днешния ден ще могат да дойдат до урните. 659 са секционните изборни комисии за региона, а 398 са във Варна.

В лечебните заведения и обществените домове има разкрити 10 секции за Варна и 2 за Провадия. Подвижните СИК в региона са 14. Те могат да бъдат откривани и закривани от самото начало на изборния ден.

Още в петък бяха върнати машините за гласоподаване от Варна. Те трябваше да бъдат ситуирани в 543 секции. От регионалната администрация споделиха, че има задоволително хартиени бюлетини.

БУРГАС

Нормално започва изборният ден и в Бургас. Всички 340 секции към този момент са отворени. Близо 182 000 гласоподаватели имат право да избират кмет и Общински съвет.

В 162-а секцията бяха решили да употребяват и втората урна, която трябваше да събира отрязъците от машинното гласоподаване, с цел да събират и да разделят бюлетините за избор на кмет и за избор на Общински съветници. Проблемът беше, че втората урна не беше нито запечатана, нито беше обозначено защо ще се употребява тя.

От Общинската изборна комисия обясниха, че няма да има проблем, в случай че урните са обозначени защо събират бюлетини и наложително имат подпечатани лепинки с щемпел.

ПЛЕВЕН

В община Плевен изборният ден стартира обикновено и в спокойна конюнктура. Това заяви пред Българска телеграфна агенция Ярослав Димитров, ръководител на Общинската изборна комисия (ОИК).

Общо секционните изборни комисии (СИК) са 168. Три са преносимите СИК, толкоз са и секциите в болнични заведения, една изборна комисия ще работи в ареста. Най-младият член на СИК е на 18 година, а най-възрастният е на 84 години.

Избирателите в град Плевен са 88 530, а в обитаемоте места отвън общинския център – 19 603.

СТАРА ЗАГОРА

Изборният ден в община Стара Загора стартира обикновено, заяви ръководителят на Oбщинската изборна комисия (ОИК) Теодора Крумова.

За доверието на гласоподавателите в региона се състезават шестима претенденти за кмет на Стара Загора и 23 листи с претенденти за общински съветници. Право на глас имат 141 131 гласоподаватели. Избирателните секции на територията на общината ще са 211, като в този брой влизат тези, разкрити в профилирани институции – четири, и две планувани с преносима изборна урна, съобщи Българска телеграфна агенция.

Първоначалната изборна интензивност ще бъде регистрирана в 11:00 часа.

ВИДИН

В спокойна конюнктура започнаха изборите във Видинска област. В общо 54 обитаеми места ще се избира кмет на кметство на днешните избори. Общо 156-ма са претендентите. Само в община Грамада ще има само избор на общински кмет, в нито едно от 7-те села в общината няма да се проведат избори за кмет на обитаемото място.

Най-оспорван ще бъде вотът в селата Буковец, Гомотарци, Новоселци и Винарово, където има по петима претенденти, в град Дунавци са шестима. В четири видински села изборът е превдварително решен. В Косово, Ракитница, Медовница и Раковица има единствено по един претендент за кметския пост.

Създадена е нужната организация за застраховане на публичния ред, сигурността и изборните права на жителите при провеждането на локалните избори, оповестиха от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи във Видин. Около 300 чиновници на Министерство на вътрешните работи ще вземат участие директно в защитата на секционните изборни комисии и общинските изборни комисии.

Мобилни екипи от проверяващи служители на реда и инспектори от престъпна, икономическа и охранителна полиция, имат подготвеност неотложно да реагират на сигналите и да правят инспекции по тях, показват от дирекцията.

ВРАЦА

Изборният ден във Враца стартира обикновено и на всички места избраните комисии отвориха секциите в точния момент, научи " 24 часа ". Във Врачанска община са локалните избори са регистрирани 65 352 гласоподаватели. Врачани би трябвало да избират сред 9 претенденти за кмет на регионалния град. Освен за общински кмет и съветници, в 20 села от общината ще гласоподават и за собствен властник. В двете села Лютаджик и Мало Пещене след изборите ще бъдат назначени кметски наместници.

Общо 315 са секционните изборни комисии в цялата Врачанска област, в които през днешния ден ще се гласоподава за кметове и общински съветници. Във всички 123 са обитаемоте места в региона и във всички ще се гласоподава само с хартиени бюлетини след решението на ЦИК. Още през вчерашния ден компанията „ Сиела Норма ” си прибра авансово предопределените за вота 290 машини.

Според членове на секционните комисии гласуването единствено с хартиени бюлетини забавя процеса и мнозина гласоподаватели съжаляват за отпадането на машинния избор като по-удобен. В комисиите пък чакат напрежението да се повиши след приключването на изборния ден, когато ще стартира преброяването на бюлетините и правенето на протоколите. Очаква се и да е огромен броят на недействителните бюлетини.
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР