Споделяла съм и друг път, че обичам в града. Дори

...
Споделяла съм и друг път, че обичам в града. Дори
Коментари Харесай

Изложба и фестивал в лятна София

Споделяла съм и различен път, че обичам в града. Дори го избирам като място за отмора пред някои известни български туристически дестинации, които няма да загатвам. Удоволствието от безцелните разходки и изненадващите открития на местенца, на които можеш да усетиш елегантната непрестореност на един същински европейски град с минало, настояще и бъдеще, е прелестно и зареждащо. Липсата на доста хора поради отпускарския сезон е освежаващо и основава илюзията, че градът ми принадлежи.

Разбира се, през има доста забавни и вдъхновяващи събития, които основават благоприятни условия за очарователни и пълноценни срещи. Едно такова събитие беше изложбата на Цанко Лавренов в Градската художествена изложба  в чест на неговата 120-годишнина.  Цанко Лавренов е саморасъл художник с неповторим и отличаващ се жанр. Няма художествено обучение, въпреки че за към година е посещавал частно рисувално учебно заведение " Св. Ана " във Виена. Следвайки традициите в артистичните среди, е пътувал година из Италия. Следващата година е знаменателна с първата спечелила му самопризнание картина " Иконописецът " - акварел, изпълнен в стила на средновековните миниатюри.

Ретроспективната галерия на творчеството му бе под патронажа на кмета на София и бе налична за гости за дълъг интервал от време (от 8 юли до 14 август). За страдание, след един-два несполучливи опита в работни дни, минути след преустановяване работата на касата със сина ми успяхме да посетим тази в действителност прелестна галерия безусловно в последния вероятен миг.

Експозицията беше внушителна, представителна и, с изключение на " учебен " резултат, имаше това естетическо влияние върху фена, което същинското изкуство е способно да провокира. Хубаво беше.

Естественото продължение бе разходката по ул. " Московска ", където този път бе позициониран фестивалът . Можеше да се взе участие в занимателна игра със сайдера на " Загорка ", " Крадецът на ябълки " - една в действителност съгласно мен добра напитка. Също по този начин децата ви могат да се позабавляват, а вие да си купите книга или да се срещнете с млад създател от издателство " Колибри ", да си подарите чаша, брошка, красива лятна чанта от еко материал... 

Днес, 21 август, фестивалът ще затвори ул. " Княз Александър I ". Ако сте в София и имате предпочитание за нещо по-различно, вижте програмата му и помислете, може да се окаже забавно и прелестно.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР