СподелиВтори кръг от консултации за съставяне на правителство бяха проведени

...
СподелиВтори кръг от консултации за съставяне на правителство бяха проведени
Коментари Харесай

След втория кръг консултации за правителство – опозицията иска избори

Сподели
Втори кръг от съвещания за сформиране на държавно управление бяха извършени при президента през днешния ден. Опозицията в Народното събрание – „ Възраждане “, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ се оповестиха за предварителни избори.

Първи през днешния ден при Румен Радев бяха представителите на „ Възраждане “ Костадин Костадинов, заместник-председателят Петър Петров и Цончо Ганев.
Винаги сме подготвени да предложим вид за ръководство и постоянно сме били подготвени със състав на държавно управление. Друг е въпросът дали тази формула ще срещне схващане от това Народно заседание, не – няма да срещне. Всички сме на ясно с това “, отговори водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадин на въпроси на президента Румен Радев, който попита какъв съгласно партията е шансът да се образува държавно управление даже и дали те са подготвени да предложат осъществяване на държавно управление.
„ Най-добрият вид за страната са предварителните парламентарни избори “ – това е позицията на партията, с водач Костадин Костадинов.


Безвремието, в което е изпаднала нашата страна убива България с темпове от към 80-70 хиляди души на година. Това политическо статукво, този политически модел, олигархично посланически, в случай че мога по този начин да го дефинирам, не просто е нездравословен за страната, той убива страната. Ето за какво в тази обстановка, меко казано предварителните избори за наложителни и наложителни “, разяснява той.
Лидерът на „ Възраждане “ упрекна президента, че и той също има виновност за обстановката в България, поради референдума за българския лев.

Радев отхвърли и акцентира, че това е „ безусловно погрешно “.
Без решение на Народно събрание аз не мога да подпиша декрет за референдум. Крайно време е да се спрат тези спекулации “, безапелационен беше президентът.
„ Нашата позиция е ясна и безапелационна още от първия ден от съставянето на това държавно управление. Това държавно управление и това болшинство са нездравословни за страната. Агонията, в която вкараха България, може да се приключи единствено с предварителни избори “, сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която пристигна при президента след „ Възраждане “.



По думите ѝ времето е потвърдило тази тяхна позиция. Ето и причините на Нинова за нея:

„ Това държавно управление беше основано порочно, като съобщи очакванията и упованията на стотици хиляди хора за смяна на досегашния модел на ръководство. Това държавно управление и болшинство вместо да се борят с мафията и задкулисието – ги изпраха и узакониха “, безапелационна бе тя.

Според нея целите на държавното управление не са изпълнени.

От Има Такъв Народ дефинираха възможната бъдеща ротация на министър председателите на първите две обединения ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ като „ двуличие “.

Днес президентът попита и тях попита по какъв начин виждат съставянето на държавно управление в този парламент и дали имат формула, която да предложат, в случай че получат третия мандат и дали виждат друга настройка в това Народно заседание, която да докара до стабилно ръководство.

„ Преговорите са подмолен пазарлък на тематика постове, пари и регулатори, които би трябвало да бъдат самостоятелни, само че когато две сили ги избират, те ще вардят техните ползи “, отговори ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов.

Според него този парламент към този момент е привършен и би трябвало да се върви към предварителен избор.

„ Този парламент към този момент е привършен, сега на съставянето на държавното управление, самото забременяване на това ръководство беше порочно. Резултатът го видяха всички, 9 месеца по-късно. Едни нездравословни промени в Конституцията, част от тях са направени, единствено тъй като сте Вие “, обърна се той към президента.

„ Най-добре е да се отиде на предварителни избори, за нас верният метод е експертно държавно управление, с необятна парламентарна поддръжка, с стратегии по браншове и написана във времето, а не едни общи приказки – да се борим с корупцията и правосъдна промяна, само че неизвестно по какъв начин да се реализира “, уточни Йорданов.

„ Те разсъждават единствено с хора – къде е мой човек, къде не е. Липсва политическа мисъл. Този парламент няма смисъл “, уверен е той.

„ ПП-ДБ няма да имат толкоз представители в Народното събрание, ние ще имаме повече, други партии също и тежестта на партиите ще е друга, и вероятно тогава може да има разсъдък измежду партиите “, заключи Тошко Йорданов.

Вчера на „ Дондуков “ 2 се организираха консултациите с ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната – Демократична България “ и Движение за права и свободи.

ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме промяната – Демократична България “ увериха, че разговорът сред тях е градивен и желаеха повече време преди връчването на първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление. От Движение за права и свободи увериха президента, че ще продължат да бъдат стабилизиращ фактор и ще продължат с поддръжката за държавното управление при възможна ротация.

В почивните дни двете обединения започнаха договарянията за съглашение за взаимно ръководство и през вчерашния ден увериха президента в градивния диалог посред им.

Оставката на премиера Николай Денков беше подадена на 5 март в Народното събрание. На идващия ден тя беше прегледана от Народното събрание, а депутатите я гласоподаваха единомислещо с 216 гласа „ за “. Правителството в оставка направи в петък в Министерския съвет доклад за свършеното през миналите девет месеца.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР