СподелиВодопадът Гюрлек“/“Гюллек“ край чернооченското село Даскалово. Името идва от турски

...
СподелиВодопадът Гюрлек“/“Гюллек“ край чернооченското село Даскалово. Името идва от турски
Коментари Харесай

В България има магическо място – „Гърмящата река“. Там изчезнало момиче с дълга коса

Сподели
Водопадът „ Гюрлек “/ “Гюллек “ край чернооченското село Даскалово. Името идва от турски език и безусловно значи „ нещо, което бучи доста мощно “. Някои превеждат това магическото място като „ Гърмящата река “.

Активният през цялата година водопад е с височина 7-8 метра, водната бликам се спуска много мощно, с доста мощен екот. „ Гюллек “ се подхранва с вода от река Перперек.

Исмет Исмаил, чиновник в Община Черноочене, споделя легендата за водопада:

Едно време във воденицата до водопад “Гюрлек ” в землището на Даскалово е кипяло живот. Хората от прилежащите села авансово се записвали и идвали да мелят брашно.

В един подобен парещ ден мелничарят от махала Зимница на село Дядовско видял на скалата над водопада самотно момиче. Тя си сресвала дългата коса. Доближил се до нея, с цел да я попита що дири тука и дали се е изгубила. Но тя не промълвила и дума.

Решил, че се е изгубила и я закарал вкъщи.

Три дни и три нощи гостенката не е споделила и дума, а и никой не я потърсил. После хората решили да я върнат на мястото където я намерили до водопада. Когато пристигнали момичето се е хвърлила във вира на водопада Гюрлек и е изчезнала вдън земя. И в днешни дни хората към момента помнят и описват тази история.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР