СподелиВъпреки че пандемията от Covid-19 официално приключи миналата година, случаите

...
СподелиВъпреки че пандемията от Covid-19 официално приключи миналата година, случаите
Коментари Харесай

Коя е поредната викторианска болест, която се завръща?

Сподели
Въпреки че пандемията от Covid-19 публично завърши предходната година, случаите на коклюш, или по този начин наречената магарешка кашлица, нарастват в Европа през последните месеци. Ретро инфекцията, която е съществена част от романите на Чарлз Дикенс, е най-новата болест от викторианската ера, която се завръща на Запад след увеличените случаи на морбили, сифилис, подагра, проказа и малария, написа в собствен материал „ Политико “.

В Чехия, където има известия за дефицит на ваксини против магарешка кашлица, броят на случаите е най-голям от 60 години, съгласно Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC). През последните месеци има и внезапно повишаване на заболелите в Дания, Белгия, Испания и Обединеното кралство.

„ По-голямата част от случаите през последните няколко години се дължи на връщане към равнищата преди Covid “, счита Пол Хънтър, професор по медицина в университета на Източна Англия. Това е като се изключи тази година, споделя той, „ когато инфекциите са се нараснали фрапантно и са на път да надвишат годишният брой болни. Наблюдаваме повече случаи, в сравнение с сме виждали за последните три десетилетия “.

За да го сложим в вероятност – през 2023 година в Англия са регистрирани общо 853 случая. Само през февруари тази година е имало 913 случая, съгласно Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA).

Настоящата европейска гореща точка е Хърватия, която заяви за 6261 случая през първите два месеца и половина на тази година.
В отчет на British Medical Journal се споделя, че част от повода за разпространяване на болестта е спадът в равнищата на имунизиране.
В множеството европейски страни бебетата получават първите си две дози от комбинираната ваксина против магарешка кашлица, дифтерия и тетанус сред два и 12 месеца,  друга доза до навършване на 2 години и последна доза сред 3 и 7 години.

Но с цел да се предпазят новородените бебета от заболяването, на бременните дами също могат да бъдат препоръчани ваксини против коклюш. В Англия, усвояването измежду тази група е спаднало от над 70% през септември 2017 година до 58% през септември 2023 година Това е изключително тревожно поради риска за дребните бебета.

Коклюшът може да бъде доста противен за възрастните. Спуканите ребра са чест непряк резултат от заболяването, известна измежду славянските нации като „ магарешка кашлица “ заради сухия и присъщ тон, който издават страдащите. Но коклюшът може да има съществени затруднения при бебета. Тийнейджъри сред 15 и 19 години съставляват по-голямата част от настоящите случаи, само че „ съвсем всички смъртни случаи “ в Европа тази година са при бебета под три месеца, съгласно ECDC. Има четири смъртни случая през последните седмици в Холандия. Това е над два пъти повече от нормалния годишен %.
Европейската организация по заболяванията допусна, че Covid може да е отговорен за повишаването на случаите на коклюш.
Текущото нарастване на коклюшът е евентуално е обвързвано с по-ниското разпространяване по време на пандемията от COVID-19, съчетано с по-малко най-благоприятен банкет на имунизации в избрани групи.

Ваксинирането на хората е от основно значение за прекъсване на епидемията, само че това е по-лесно да се каже, в сравнение с да се направи. В Обединеното кралство пет районни здравни служби оповестиха, че пандемията е повлияла неподходящо на равнищата на имунизиране, в допълнение към по-дългосрочен спад.

„ Видяхме доста дезинформация от антиваксъри по време на пандемията и мисля, че някои от нас бяха много загрижени, че тази дезинформация ще се популяризира и към рутинната имунизация “, съобщи Майкъл Хед, старши теоретичен помощник в световната здраве в университета в Саутхемптън.

Хед също по този начин уточни, че епидемията от морбили в Европа, също значително се дължи на падащите равнища на имунизация.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР