СподелиВ сряда Международният валутен фонд призова страните да ограничат фискалните

...
СподелиВ сряда Международният валутен фонд призова страните да ограничат фискалните
Коментари Харесай

МФВ призова за свиване на разходите – по време на избори правителствата харчат повече

Сподели
В сряда Международният валутен фонд прикани страните да лимитират фискалните разноски и да възстановят буферите си, само че сподели, че това може да се окаже мъчно в годината на най-значимите и огромни избори в света, оповестява Ройтерс.

Рекордните 88 страни, в които живее повече от половината от международното население, са провели или ще проведат национални избори през 2024 година, сподели МВФ, отбелязвайки, че

държавните управления са склонни да харчат повече и да таксуват с по-малко налози по време на изборни години.
„ Най-острият риск за обществените финанси поражда от рекордния брой избори, провеждащи се през 2024 година, която е избрана като „ Голямата изборна година “, уточни МВФ в блога си във връзка с новата обява „ Фискален екран “, написа БНР.
Съединените щати ще проведат своите президентски избори през ноември, до момента в който гласоподавателите в Индия ще стартират да гласоподават по-късно този месец.

Тайван, Португалия, Русия и Турция към този момент организираха избори.
МВФ сподели, че превишаването на бюджета е постоянно събитие в годините на избори,
риск, засилен от увеличеното търсене на обществени разноски.

В последния отчет на фонда се споделя, че дефицитите в изборните години са имали наклонност да надвишават прогнозите с 0,4 процентни пункта от Брутният вътрешен продукт спрямо годините без избори.

Забавящите се вероятности за напредък и към момента високите лихвени проценти в допълнение ще лимитират фискалното пространство в множеството стопански системи, се споделя още в отчета.

Вчера МВФ показа последния отчет „ Световни стопански вероятности “, в който уточни, че

международната стопанска система е настроена за още една година на муден, само че постоянен напредък,

като предвижда повишаване на световния действителен Брутният вътрешен продукт с 3,2% през 2024 година и още веднъж с 3,2% през 2025 година, запазвайки същия ритъм от 2023 година

Днес фондът съобщи, че световните стопански вероятности са се подобрили през последните шест месеца, само че доста страни към момента се борят с висок дълг и фискален недостиг поради високите лихвени проценти и неразбираемите средносрочни вероятности за напредък.

Развитите стопански системи, като се изключи Съединени американски щати, към момента харчат с 3 процентни пункта повече, в сравнение с преди пандемията от Covid-19, до момента в който нововъзникващите пазарни стопански системи, като се изключи Китай, харчат с 2 процентни пункта повече, се споделя в отчета, представен от Ройтерс.

Глобалният държавен дълг в това време доближи до 93% от Брутният вътрешен продукт през 2023 година

или с към 9 процентни пункта над равнището отпреди коронавирусната пандемия. Това покачване беше водено от Съединени американски щати и Китай, където дългът набъбна надлежно с повече от 2 и 6 процентни пункта.

МВФ означи, че страните би трябвало да анулират някои ограничения за поддръжка, въведени по време на пандемията, и да възстановят фискалните буфери, изключително в случаите, когато суверенните опасности са високи.

„ Правителствата би трябвало неотложно да отстранен наследството от фискалната политика от ерата на рецесията, в това число енергийните дотации, и да продължат промените за ограничение на възходящите разноски, като в същото време пазят най-уязвимите “, се споделя в новия отчет.

Според МВФ развитите стопански системи със застаряващо население би трябвало да реформират здравните и пенсионните стратегии, с цел да овладеят натиска върху разноските. Те също по този начин биха могли да усилят приходите, като се насочат към свръхпечалбите като част от системата за корпоративно данъчно облагане, се споделя в известието на световния заемодател.

Нововъзникващите пазарни стопански системи и разрастващите се стопански системи биха могли да усилят данъчните доходи посредством възстановяване на данъчните си системи, разширение на данъчните им основи и подсилване на институционалния потенциал, като всичко това би добавило 9% от Брутният вътрешен продукт, сподели МВФ.

МВФ акцентира, че без решителни старания за понижаване на дефицитите, общественият дълг ще продължи да нараства в доста страни, като световният обществен дълг се чака да доближи 99% от Брутният вътрешен продукт до 2029 година Увеличението ще се дължи най-много на Китай и Съединените щати, където общественият дълг се чака да надмине историческите върхове.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР