СподелиВ петък късно вечерта получихме официално потвърждение от производителя, че

...
СподелиВ петък късно вечерта получихме официално потвърждение от производителя, че
Коментари Харесай

Първият медицински хеликоптер идва в България на 31 януари

Сподели
В петък късно вечерта получихме публично удостоверение от производителя, че първият медицински хеликоптер ще прелети на 31 януари, като на 29 януари ще направи последния тестов полет в Италия дружно с български екипаж на борда. Това каза  по БНР министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков.

Все отново е значимо какви ще бъдат метеорологичните условия за прелитането на хеликоптера от Италия до България, посочи той.

Има определен реализатор за подписване на застраховка, която е наложителна при лицензирането на авиационни оператори. Застраховката е обезпечена за тази година. Мисля, че сега се работи за обезпечаването на застраховка за втория хеликоптер, уточни още Гвоздейков. В началото на идната седмица ще стартира публичната поръчка за построяването на шестте оперативни бази, които се финансират също от Плана за възобновяване и резистентност, добави той. Гвоздейков изясни, че тече развой по основаване на краткотрайни оперативни бази, с цел да не се бави процесът по въвеждането в употреба на системата за незабавна помощ по въздух HEMS.

Плановете се до края на годината у нас да дойдат още два хеликоптера – през лятото и през декември. По контракт България би трябвало да се снабди с шест хеликоптера, като е обезпечен бюджет и за още две летателни машини. Общата численост на хеликоптерите към плана ще бъде осем, сподели министърът. И добави, че на следващия ден ще бъде открита летателната площадка в столичната болница „ Света Анна “.

Гвоздейков моли по тематиката да се приказва умело, „ на съображение експертиза “, тъй като е значима. От години се приказва за построяването на незабавната здравна помощ по въздух и към този момент сме съвсем на финала тази система да стартира да работи и да бъде по стандартите, използвани в цяла Европа и в света, разяснява още министърът.

Мисля, че ситуацията е естествена и железопътната инфраструктура е почистена, сподели Гвоздейков по отношение на метеорологичните условия в страната.

Във връзка с модернизацията на железопътния превоз министърът сподели, че министерството се пробва да съблюдава закона за публични поръчки. Няма нищо проблематично в самия развой. Дори сега процедурата, която е за доставка на 20 влака вид push pull, е в ход, разясни Гвоздейков. Мисля, че до края на януари – началото на февруари по тази поръчка ще бъде определен реализатор, добави той. В понеделник пускаме още веднъж поръчка за 35-те мотрисни влака, разгласи също министърът.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР