СподелиУ нас има много храмове, чакащи своето Възкресение. Заради миграция

...
СподелиУ нас има много храмове, чакащи своето Възкресение. Заради миграция
Коментари Харесай

Калугер спасил жълтици от наш манастир, глухата Цока го скрили. Търсят имането до ден днешен

Сподели
У нас има доста храмове, чакащи своето Възкресение. Заради миграция на популацията през вековете или нападения на иноверци, през днешния ден тези свети места са надалеч от обитаеми места, в руини като грохнали стражи на вярата.

През почналия пролетен сезон забравените храмове се явяват и една добра дестинация за поклоннически туризъм, пък и за дарения за тяхното възобновяване. Интересно е, че с малко повече шанс човек може да откри и богатство, тъй като към тези храмове от епохи витаят митове за несметни благосъстояния, оповестява „ Телеграф “.

Осиковският (Осиковишкият) манастир „ Св. Богородица “ се намира в подножието на връх Острома, в местността Манастирски ливади, току сред родния град на Тодор Живков, Правец, и село Осиковица.

Все отново, в случай че сте в региона и решите да посетите святото място, има път, който стартира от площада на селото в южна посока. Първите 5-6 км са асфалт, а след това стартира пътека (черен път). Държи се курс единствено напряко, като ще видите и табела, указваща дистанцията оттова, което е 1 км.

Осиковишката обител датира от времето на Второто българско царство. Тук е имало античен манастир, като от него е оживяла единствено тази постройка. Тя е построена върху основите на светилище от трако-римския интервал. Прелюбопитен факт е, че обителта не е потърпевша по време на османското настъпление и е траяла да действа чак до края на ХVІІІ в.

Сред локалното население има непокътнато поверие, което реди, че в миналото тука е имало приказно хубав манастир. За съществуването му е открито удостоверение в една приписка от 1730 година В проучването за архитектурата на българските манастири Н. Тулешков също отбелязва Осиковишкия манастир, поставяйки го най-общо в интервала XII-ХIV в. Разрушаването се свързва с времето на кърджалийските безредици в края на XVIII в.
Имане
Разказ за поругаването е записан през 1930 година от Васил Маринов Владов (Робовешки), по описа на неговия дядо Петър Гешов: „ Като пристигнали турците на манастира, там имало двама калугери. Хванали по-стария калугер Давид и почнали да го бият и изтезават с нажежена верига да даде жълтиците.

През това време младият калугер Иван взел парите в котлето и с кон побегнал по пътя през Крушевец за към село Лъга и оттова за Етрополския манастир. Кърджалиите видели, че калугерът бяга, и се спуснали с конете да го догонят. Калугерът, като видял, че ще го стигнат и заловен, спрял в една изорана равнища в местността Милин бунар и заровил котлето с парите. Кърджалиите го настигнали в местността Барата и го съсекли.

Година по-късно синът на дядо Вълко Трифонов – Цако, отишъл да оре равнищата дружно с глухонямата си сестра Цока. Тя намерила парите и ги скрила някъде към кошарата без да каже на домашните си. По това време върлувала чума, Цока заболяла и за три дни умряла.

Дълги години иманяри обикаляли в близост да търсят скритите пари в избрани дни – през нощта против Гергьовден или Еньовден “ (Андонов 1980, 6; Данчев 1995, 61). Но по този начин и не намерили съкровището.
Столетник
За архитектурата на храма сочат спомените на столетника Йончо Вълков, записани през 1929 година Според този осведомител църквата е била в руини още през детството му. Стените обаче били по-високи, а над входа е имало завършен свод. Докъм средата на ХХ век вляво на входа е личал надпис „Картотека и архив" (служба в ПГУ) (последните букви на формулата IС ХС NНКА).

Според съхранения спомен, записан през 1935 година от свещеноиконом Иван Георгиев, манастирът е носил името “Св. Богородица ”(Донев 1985, 274). Освен църквата към манастирския комплекс са принадлежали разнообразни постройки. Следи от солидна каменна постройка личат на към 20 м източно от църквата.

Съществуват данни, че дървени здания със стопанско предопределение е имало и в западна посока, само че от тях към този момент няма следи.

Днес руините на църквата не престават да се почитат като свято място, на което се организира съборът на селото и се раздава курбан за здраве на празника Рождество Богородично. Престолният камък от църквата се употребява като оброк, а идващите поклонници палят свещи на него.

През 2004 година се организират археологически разкопки на архитектурните остатъци на църквата. При направения прелиминарен оглед се открило, че вътре и към храма има няколко иманярски изкопа. От тях локален гражданин е събрал и съхранява огромно количество фрагменти от стенописна декорация.
Ломени камъни
В архитектурен проект църквата съставлява еднокорабна едноапсидна постройка без притвор. В градежа са употребявани дялани и ломени камъни, споени с бял хоросан. Има единствено един вход от запад. Той е построен с добре обработени бигорови каменни блокчета.

За предел е употребен огромен полукръгъл камък. Формата и структурата му дават съображение да се допусна, че евентуално става въпрос за вграден воденичен камък, който в допълнение е обработен и функционално преадаптиран при градежа на църквата.
Търсачи на съкровища са разрушили изцяло и подовата настилка.
Фрески
Стените на църквата от вътрешната страна, а евентуално и на някои места извън, са били украсени с изящна стенописна декорация. От нея са непокътнати дребни сектори. Откриват се също обособени букви или елементи от думи, детайли от човешки изображения, а на някои фрагменти личат и врязани графитни надписи. Особен интерес съставляват частите от три човешки изображения.

Сред откритите фрески са и няколко фрагмента с изписани букви от кирилски надписи. Според направения палеографски разбор надписите са изписани със сигурна ръка от извънредно опитни зографи.

Съпоставка на буквите демонстрира огромна непосредственост с надписите от стенописите в църквите в Земен и в Беренде. Това е и едно от значимите учредения стенописната декорация на църквата при Осиковица да бъде датирана във втората половина на XIV в.
Кръстове
Сред руините на църквата, безсистемно нахвърляни и отчасти развалени, са открити също и надгробни кръстове, присъщи за интервала XVIII–XIX в. Те са направени от бигор и се считат за чудодейни.

Като цяло археологическите разкопки на архитектурните остатъци в местността Манастирски ливади демонстрират съществуването на два строителни интервала. Първият се отнася към трако-римската ера, а вторият се свързва с времето на Второто българско царство, когато тук е била издигната дребна по размери, само че солидна като строеж и богато стенописана черква.

Иманяри щурмуват „ Света Богородица “

Уникална е и късно средновековната българска черква „ Света Богородица “ (наричана още „ Покров Богородичен “) до село Пастух, община Невестино, край Дупница и Бобошево. Църквата (или каквото е останало от нея) е оповестена за монумент на културата.

Руините от храм Света Богородица над река Струма.
Двата върха
Руините й се белеят върху височина с два заоблени върха (северен и южен), оградени от три страни с река Струма. На южния връх са непокътнати остатъци от крепостен дувар. Църквата е издигната в североизточното подножие на северния връх, като през днешния ден е труднодостъпна, изложена на директното деяние на естествените стихии, а също така е мощно потърпевша от иманярските нападения.

Наоколо е като минно поле от ровове и в случай че човек не внимава, може да пропадне в някоя дупка.

Времето на пораждане на този древен храм не е известно.
Надписът
Въз основа на ктиторски надпис, който е бил непокътнат при визитата на мястото от българския академик Йордан Иванов през 1906 година, се схваща, че изписването на църквата е осъществено през 1557 година Според надписа ктитори на храма са селяни от прилежащото село Блато. Текстът е оповестен в книгата му „ Северна Македония “ и гласи:

„ Изволениемь отца и поспешениемь сина и сьвьршение Исуса Христа, изписа се святий божествений храмъ святие Богородице нашей Маріа в 7065 (1557) потоу ктитори село Блато, некто мало, некто доста … “

Иванов отбелязва още, че за надписите в църквата, които са изписани на старобългарски език, е употребена сръбска правописна редакция, която е присъща за писмените монументи от западните български земи сред XIV и XVI в. Това се изяснява от обстоятелството, че в края на XIII в. и през XIV в. земите западно от Пастух от време на време влизат в рамките на сръбската страна.
Крепостта
Oт ктиторския надпис се схваща единствено годината на изографисване на храма, а по кое време е била построена самата приказна черква, на този въпрос не може да се отговори с решителност. За насочна точка може да се вземе близката цитадела, в чието подножие се намира храмът.

Тя евентуално датира от времето на градове замъци и духовни средища като Долна Сътеска и Житомитск. На база на това може да се допусна, че „ Св. Богородица “ (или предхождал я храм) има доста по-стар генезис (вероятно от IX-X в.).
Римският град
Според локалните горе е имало светилище и римски град, чиито остатъци още личат. По-късно, когато идват османските завоеватели, не са разрушили тази църква, тъй като в съседство е имало и езическо светилище, а мюсюлманите доста са се плашили от тези паметни обекти.

Още по-рано, през III век, римските легиони са сменяли конете си в региона, също така е имало и ковачница за пари. Това дава съображение в региона да се търси огромно количество заровени златни пари.

Крепостта е впечатлила и именития откривател историк Константин Иречек. През 1883 година той написа: „ … Насреща се белеят основите на остаряло градище със зидове от остаряла църквичка… ” Но въпреки храмът да е бил опустошен, локалното население траяло да уважава светостта на мястото, което се трансформирало в оброчище.През 1969 година пастушката черква „ Св. Богородица “ е оповестена за монумент на културата от локално значение.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР