СподелиПрезидентът на САЩ Джо Байдън и премиерът на Япония Фумио

...
СподелиПрезидентът на САЩ Джо Байдън и премиерът на Япония Фумио
Коментари Харесай

Срещата между Байдън и Кишида: Защо Япония се превъоръжава и какво означава това?

Сподели
Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и министър председателят на Япония Фумио Кишида дадоха обещание „ нова епоха “ на стратегическото съдействие сред двете страни. Те изложиха поредност от планове – от взаимно създаване на нова мрежа за противовъздушна защита, до общи задачи до Луната, и обърнаха внимание на нападателните дейности на Китай и Русия.

В взаимно изказване, двамата водачи обявиха, че задачата им е да изградят световно партньорство за сигурност. Байдън го назова „ най-значителният прогрес от началото на алианса сред Съединени американски щати и Япония “, който беше подписан за първи път през 1951 година

Япония и Съединени американски щати са изправени пред редица закани, които изискват по-тясна съгласуваност. Начело в листата е възходящата войска на Китай и опасността, която съставлява за Тайван, който се намира на малко над 100 км от японската територия. Друга опасност е нуклеарният и ракетен боеприпас на Северна Корея. Опасения има и от  нашествието на Русия в Украйна и последствията от войната на Израел в Газа.

Япония възнамерява да сложи армията си под нова взаимна командна конструкция до март 2025 година и съобщи, че сега е в развой на опити за подсилване на съдействието със Съединени американски щати и Южна Корея.
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЯПОНСКОТО ВЪОРЪЖАВАНЕ?
За разлика от прилежащата на Япония Южна Корея, където американските и южнокорейските войски могат да работят под обединено командване на военачалник с четири звезди, въздушните, сухопътните и морските сили на Съединени американски щати в Япония сега са под пълководец с три звезди, зависещ на Индо-тихоокеанското командване на Съединените щати.

Споразумението датира от време, когато на японските сили бе позволена единствено самоотбрана, а американските военни не смятаха Япония за освен това от място за  отмора и платформа за доставяне на интервенции в Азия. Това значи, че американските командири в Япония нямат пълномощия за взимане на стратегически решения и са лимитирани до ръководство на бази и личен състав, вместо да работят взаимно с японските си сътрудници.

Източници, осведомени с планирането са декларирали, че Вашингтон обмисля назначението на пълководец с четири звезди, подобаващ на ранга на ръководителя на новия японски щаб, който ще следи всички военни интервенции на Япония. Експерти споделят, че американски офицер от този сан може да постави основите на бъдеща обединена японско-американска войска.

Байдън и Кишида оповестиха, че детайлностите ще бъдат конкретизирани от техните външни министри и министри на защитата, които ще се срещнат по-късно през тази година. Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан сподели тази седмица, че Байдън ще даде на Кишида „ цялостен ангажимент за надграждане на нашето оперативно командване “.
КОЛКО Е ВАЖНА ЯПОНИЯ ЗА СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ?
Вашингтон назовава Япония собствен „ крайъгълен камък “ и съдружник в Индо-Тихия океан. Смята я за световен сътрудник след поредност от законодателни промени през последното десетилетие, които трансформираха нейната пацифистка конституция, основана от Съединени американски щати, в резултат на провалянето на Япония през Втората международна война.

Страната е дом на 54 000 американски бойци, стотици американски самолети и единствената американската авионосна ударна група. Базите в Япония разрешават на Съединените щати да обезпечават военна мощност в района и да лимитират китайското въздействие. Те биха били жизненоважни, в случай че Китай предприеме военни дейности против Тайван, което мощно безпокои Япония, поради позицията на Тайван в основните търговски пътища и производството на полупроводници, нужни за високотехнологичните артикули, на които Япония разчита.

Япония даде обещание да удвои разноските за защита до 2% от брутния си вътрешен артикул, което може да я направи третата страна, отделяща най-вече за защита в света. Плановете ѝ включват закупуване на стотици крилати ракети, които могат да поразяват цели на 1000 км.

Япония стана значима за Съединени американски щати като евентуална индустриална база за муниции, в това число противоракетни системи Patriot PAC3, които ще бъдат реекспортирани в Украйна, както и поради корабостроителниците, които се трансформират в основни за ремонт и преоборудване на военни кораби на Съединени американски щати.
КАКВИ СА СЛЕДВАЩИТЕ СТЪПКИ?
Байдън и Кишида оповестиха, че силите на двете народи ще си сътрудничат в обща командна конструкция и дружно с Австралия ще разработят нова мрежа за противовъздушна противоракетна защита.

Освен това те ще основат конгрес за индустриално съдействие в региона на защитата в области за взаимно създаване и произвеждане на ракети и поддръжка на военни кораби и самолети на Съединени американски щати.

Друга стъпка ще бъде основаването на работна група за образование на водачи на изтребители и взаимно създаване и произвеждане на учебно-тренировъчни самолети.

Двамата водачи също по този начин оповестиха, че японски астронавти ще вземат участие в задачи на НАСА за кацане на Луната.
КАКВИ ПРЕЧКИ ИМА ПРЕД ПО-ТЯСНО СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ Съединени американски щати И ЯПОНИЯ?
В взаимното изказване на Бадън и Кишида се споделя още, че тримата сътрудници в отбранителния план AUKUS (САЩ, Австралия и Великобритания) обмислят съдействие с Япония за рационализиране на качества и технологии, в това число квантови калкулации, подводни и хиперзвукови кибертехнологии и изкуствен интелект.

Въпреки това, длъжностни лица и специалисти подчертаха нуждата Япония да предприеме стъпки за възстановяване на своя разследващ уред, киберзащитата и да акцентира на разпоредбите за запазване на секрети, които са слабите ѝ звена.

*Текстът е оповестен в „ Ройтерс “. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР