СподелиПодкрепата ни за Украйна е защита за нас самите.Това каза

...
СподелиПодкрепата ни за Украйна е защита за нас самите.Това каза
Коментари Харесай

„Подкрепата ни за Украйна е защита за нас самите“: Денков разговаря със Зеленски в Киев

Сподели
Подкрепата ни за Украйна е отбрана за нас самите.

Това сподели българският министър председател Николай Денков, който се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски в Маринския замък в Киев.

На днешната дата Украйна отбелязва 10 години от противозаконното анексиране на Крим и Севастопол, което сложи началото на непрекъсната експанзия на Русия против страната и отвори пътя към нашествието от 24 февруари 2022 година

Българският министър председател уточни, че държавното управление и парламентарното болшинство работят за поддръжка за Украйна в политически проект, само че и с доставката на военна, дипломатическа, филантропична и материална помощ.

По думите му нашата страна разисква подписването на двустранно съглашение за сигурност, което би трябвало да мине първо през българския парламент. Той напомни, че страната ни е и една от страните съоснователки на интернационална коалиция за битка с депортирането на украински деца на съветска територия.

Подкрепата ни за Украйна е отбрана за нас самите, съобщи Николай Денков на взаимен брифинг с украинския президент Володимир Зеленски.

„ Благодаря за поканата, която ми разреши да видя с очите си и да усетя със сърцето си вашето незаслужено страдалчество, само че и вашия подвиг и увереност да извоювате бъдещето, за което копнеете. България съпреживява кошмара на опустошенията, страданието и загубите. Видяхме ги в очите на хилядите бежанци, за които отворихме домовете и сърцата си преди две години. Чухме ги в разказите на нашите сънародници от Таврия и Бесарабия. Днес ги усетих със сетивата си в Соломянския регион “, уточни Денков.

„ На днешната дата означаваме поредна мрачна годишнина. Преди 10 години противозаконното анексиране на Крим и Севастопол постави началото на непрекъсната експанзия на Русия против Украйна и отвори пътя към цялостната ѝ инвазия на 24 февруари 2022 година Продължаващата към този момент две години пълномащабна война на Русия против Украйна е война против Европа, против целия либерален свят. Вече е ясно, че задачите на Путин се простират отвън рамките на Украйна “, сподели още министър председателят, представен от Българска телеграфна агенция.

Според Николай Денков „ упоритостите на съветската експанзия са директна опасност и за националната сигурност на България “.

„ България застава категорично на страната на Украйна в тази несправедлива и брутална военна експанзия. На страната на човешкия живот и достолепие, на свободата, демокрацията и интернационалния правов ред. Повече от 700 дни сме очевидци на ужасите на войната, водена от режима на Путин с неприемлива цел – една самостоятелна и свободна страна, в сърцето на Европа, да бъде подчинена или унищожена. И повече от 700 дни сме очевидци на героизма на украинския народ, който се бори както за своята независимост, по този начин и за мира в Европа и у нас, за отбрана на благоденствието, което сме постигнали “, сподели още българският министър-председател.

„ Оставаме ангажирани с използването на Формулата за мир на Украйна за реализиране на обективен, повсеместен и резистентен мир, учреден на правилата на Устава на Организация на обединените нации и интернационалното право. Имаме подготвеност за съдействие и в подтекста на основаната Международна коалиция за връщане на украински деца, нелегално депортирани и принудително преместени в Русия, като България е измежду учредителите на Коалицията. Русия не може да завоюва тази война. И един ден ще има правораздаване за всички военни закононарушения против украинския народ. Призовавам интернационалната демократична общественост да остане единна в поддръжката си за Украйна, с цел да бъде този ден по-скоро! Скъпи украинци, господин президент, България остава солидарна с Украйна в борбата ѝ за обективен мир – за Украйна и за всички демократични нации “, сподели още Денков.

Премиерът подари на Зеленски имитация на меча на хан Кубрат и описа за завета към тримата му сина, че единствено в случай че са единни няма да бъдат победени.

От своя страна украинският президент благодари на страната ни за поддръжката и акцентира, че Европейски Съюз е доставило едвам 30 на 100 от обещаните 1 милион муниции, които трябваше за бъдат доставени.

Днес организирахме продуктивни и съответни договаряния с българския министър председател Николай Денков, заяви във Facebook украинският президент Володимир Зеленски.

Премиерът Денков и украинският му сътрудник уважиха в Киев паметта на бранителите на Украйна.

„ Благодаря на България за поддръжката на нашите старания в Черноморския и Дунавския райони да разтеглим комерсиалните потоци и да възстановим корабоплаването. От изключителна значимост е да поддържаме естествени стопански връзки даже в сложни времена “, написа Зеленски.

„ Споразумяхме се с България да засилим развиването на логистиката и инфраструктурата в нашия район. Уважението към правилата на добросъседството ще допринесат за икономическия растеж на нашите страни “, написа още Зеленски.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР