СподелиОще една кандидатура за служебен премиер отпадна – тази на

...
СподелиОще една кандидатура за служебен премиер отпадна – тази на
Коментари Харесай

И Ковачева, като другите, отказа да е служебен премиер

Сподели
Още една кандидатура за длъжностен министър председател отпадна – тази на омбудсмана Диана Ковачева. Оттеглянето ѝ обаче беше предстоящо.

Причината е, че тя е за арбитър в Съда по правата на индивида в Страсбург и следва да встъпи в служба до 17 април.

Другата седмица тя ще подаде оставка като омбудсман.

Според Ковачева обаче обмудсманът и заместник-омбудсманът би трябвало да са надалеч от политиката.

Подобно мнение показа за Българска национална телевизия и нейният заместител Елена Чернева – Маркова, която преди дни подаде оставка по персонални аргументи.

Това е и мнението на шефа на Българска народна банка Димитър Радев, който през вчерашния ден също пристигна на съвещания при президента.

В опит да форсира процедурата по назначение на длъжностен кабинет президентът стартира от през вчерашния ден срещи с всички евентуални министър-председатели според заложеното в Конституцията.



Президентът Румен Радев разяснява, че вариантите за длъжностен министър председател са извънредно стеснени.

На въпрос на Българска национална телевизия дали към този момент е наясно кого ще назначи за министър-председател, президентът отвърна, че ще отговори откакто беседва с всички евентуални благоприятни условия.

„ Опциите са извънредно стеснени. Виждате, че има редица проблеми и във връзка с съгласуемост. Така, както бяха направени тези промени, всевъзможни подводни камъни могат да се появят в този развой. Аз към този момент заявих, че ще направя всичко допустимо да извърша условията на конституцията, без значение какъв брой неприятни са тези промени “, разяснява президентът.

В отговор на журналистически въпроси, министри от кабинета разясниха бъдещето на служебното държавно управление и своето лично.

„ Смятам, че е от изгода на страната да няма безвремие, само че това не значи да бъдат претупвани неща и няма изясненост за идващите стъпки. Така че за мен водещо е да има изясненост. Това, което знам е, че до ден финален на това държавно управление ще бъда вицепремиер и министър на външните работи и ще продължа да си правя съзнателно работата “, разяснява вицепремиерът в оставка Мария Габриел.

Според военния министър Тодор Тагарев страната не може да си разреши „ безтегловност “ за дълго.

„ При състояние, че не съумяха да се договарят за постоянно държавно управление, което беше най-хубавият вид, в този момент най-малко бързо да бъде основано служебно държавно управление и да си минем през всички процедури и да търсим още веднъж едно трайно устойчиво решение. Ситуацията в областта на сигурността е толкоз комплицирана, че не можем да си позволим да останем в безтегловност за дълго “, разяснява той.

„ На който и да му се наложи да провежда избори, главното нещо, което би трябвало да свърши, е те да бъдат почтени и спокойни “, изрази мнение вътрешният министър Калин Стоянов.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР