СподелиМодернизацията на българската армия ще продължи активно и през следващото

...
СподелиМодернизацията на българската армия ще продължи активно и през следващото
Коментари Харесай

Модернизацията на българската армия ще продължи активно и през следващите години. Какво предвижда тя?

Сподели
Модернизацията на българската войска ще продължи интензивно и през идващото десетилетие. Това планува нова държавна стратегия, призната предходната седмица. Тя регистрира смяната в схващанията за водене на бойни дейности, предизвикана от войната в Украйна. Какво планува проектът на кабинета?

Ракетна система за залпов огън HIMARS, бойни дронове от междинен и висок клас, бойни вертолети, противоминни кораби и ракетни катери. Това е новото въоръжение, с което България възнамерява да модернизира армията си в идващото десетилетие.

Кабинетът на Николай Денков одобри през предходната седмица на свое закрито съвещание Програма за вложения в защитата до 2032 година, чиято незасекретена част е налична на държавния уебсайт за правна информация. Тя планува финансиране от над 18,2 милиарда лева

В тази сума обаче влизат и към този момент подписаните контракти за два транша изтребители F-16, нови патрулни кораби и подготвяната сега договорка за бойни машини „ Страйкър “ – за общо над 8,8 милиарда лева

Така оставащите средства за продължение на модернизирането на армията до 2032 година са в размер на 9,4 милиарда лева Тези сметки са направени при обособяване на 2% от брутния вътрешен артикул (БВП) за защита.

През есента държавното управление засилва проектите си за възобновяване на въоръжението на военните сили на фона на продължаващата война на Русия против Украйна.

Преди седмица Народното събрание ратифицира контракта на България със Съединени американски щати за придобиването на близо 200 бойни машини „ Страйкър “. Целта е с тях армията да оборудва механизирана бригада, с която да извърши един от уговорките си като член на НАТО.

Планираните планове за модернизиране на въоръжените сили на страната са общо 13. Те са подредени по цели по отношение на качествата, които би трябвало да придобие армията с усвояването на новата техника.
В какво ще влага армията до 2032 гОсновна бойна техника за батальонни групи на Сухопътни войскиНови трикоординатни радариБрегови противокорабни ракетни комплексиКомуникационно-информационната поддръжка на дивизионен щабЗенитно-ракетни комплекси със среден/голям обхват на действиеСистема за противовъздушна защита (ПВО) на механизирана бригадаРакетна система за залпов огън с нараснала подвижност (HIMARS)155 мм гаубициБезпилотни летателни системи от междинен и висок клас с ударни възможностиБойни вертолетиПротивоминни корабиСпособности за превъзмогване на сухи и водни препятствияРакетни катери
Освен закупуването на техника, държавното управление планува и 4 инфраструктурни планове. Става въпрос за ремонт и съоръжение на щаб на дивизия, създаване на база край Ямбол за бойната група на НАТО и за модернизиране на пристанища на военноморските сили (ВМС) в Бургас и Варна. За сключването на всеки контракт на стойност над 100 млн. лева в региона на защитата е належащо единодушието на Народното събрание.
Как войната в Украйна трансформира схващанията
В държавната стратегия се отбелязва, че развоят на войната в Украйна към този момент трансформира схващанията за това по какъв начин се водят бойни дейности.

В документа се отбелязва, че продължаващият към този момент година и 10 месеца боен спор удостоверява „ нуждата от механизирани формирования с висока подвижност, отбрана и огнева мощност, модерни системи за противовъздушна/противоракетна защита, битка с съперника на море, системи за разузнаване и електронна война “.

Правителството отбелязва в програмата си, че модерната защита изисква също потребление на „ отдалечено ръководени системи по суша, въздух и вода, артилерия и качества за контрабатарейна битка, реактивни системи и потреблението на високоточни оръжия и муниции “.

Макар че създателите на документа са показали като изключително ефикасни „ отдалечено управляеми и самостоятелни летателни и морски системи “, проектът не планува закупуване на дребни дронове камикадзе и средства за електронна битка. Именно те са от основно значение за триумфите на украинската опозиция против съветската войска.
Въоръжение от 80-те и харчене без проект
Приемането на държавната стратегия за рационализация на армията в идващото десетилетие идва на фона на констатацията, че положението ѝ е незадоволително. Тя фигурираше в отчета за положението на защитата през 2022 година

Като съществени аргументи за това бяха посочени изоставането на модернизацията и огромният брой на незаети длъжности в армията.

Българските въоръжени сили към момента разчитат на техника, създадена преди 1990 година в някогашния Съюз на съветските социалистически републики. За да бъде актуализирана тя, през последните години въпреки всичко бяха подписани няколко по-големи контракти.

През 2019 година беше подписана договорка за 8 изтребителя F-16 за 1,256 милиарда $. В края на 2022 година Народното събрание утвърди покупката на още 8 изтребителя F-16 от Съединени американски щати. Първите самолети трябваше да бъдат доставени през 2023 година, само че този период се удължи с две години поради нарушените по време на пандемията от COVID-19 вериги на доставки.

През 2020 година беше подписан и контракт за строителството на два нови бойни кораба от вида лека фрегата за 1 милиарда лева Първият от тях би трябвало да бъде предаден на Военноморските сили до края на 2025 година, а вторият – през 2026 година Третият най-съществен план в последните години е за нови бойни машини за пехотата.

Между 2003 и 2018 година армията е получила близо 2 милиарда лева за рационализация и превъоръжаване, само че от изразходването им не са добавени съвсем никакви качества.

Такъв е казусът с контракта от 2005 година за 12 транспортни вертолета „ Кугър “ и 6 морски вертолета „ Пантер “ за Военновъздушните сили (ВВС). При първия кабинет на Бойко Борисов „ Пантери “-ите бяха понижени на половина, а „ Кугър “-ите бяха закупени без бронировка и въоръжение, макар че предназначението им беше за отбрана на пехотата. По тази причина в този момент се употребяват единствено като транспортни машини, в случай че са в редовност.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР